Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

091018_bougainville.jpgBougainville! Paradijselijk oord of vergeten eiland in een uithoek van de wereld? In de jaren negentig werd er een bloedige burgeroorlog uitgevochten, die aan 20.000 mensen het leven kostte. Sinds het vredesakkoord van 2001 wordt gewerkt aan de wederopbouw van het eiland. De katholieke kerk speelt daarin - onder leiding van de Nederlandse missiebisschop Henk Kronenberg - een belangrijke rol.    

 


Tijdens Wereldmissiemaand halen parochies wereldwijd geld op voor parochies elders in de wereld die het minder breed hebben. Dit jaar richt Missio Nederland de blik op de kansen en zorgen van de Kerk in Bougainville, een eiland in de Stille Oceaan. Tijdens een 10 jaar durende burgeroorlog over koper- en goudmijnen heeft het eiland onafhankelijkheid nagestreefd. Nu is het een autonome provincie van Papoea Nieuw-Guinea met ongeveer 180.000 inwoners.

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de wederopbouw. Al is dat niet makkelijk. De infrastructuur op het eiland is slecht en de werkeloosheid groot. Met tal van projecten proberen bisschop Kronenberg en zijn mensen te helpen. Zo is er een fabriekje opgezet, dat kokosolie produceren. De ‘wonderolie' doet dienst als geneesmiddel, zonnebrandcrème en brandstof voor auto's. 

Het bisdom is ook de drijvende kracht achter een aantal gezondheidscentra, die iets proberen te doen aan de slechte hygiënische omstandigheden in het binnenland. Ook is er een speciaal Aids-preventieprogramma. De zusters van Nazareth - een eigen inlandse congregatie - houden zich bezig met ziekenzorg, onderwijs en de opvang van binnenlandse vluchtelingen. Zuster Catherine is het boegbeeld van Wereldmissiemaand 2009. "Veel vaders zijn dood of weg," zegt ze. Wij vangen moeders en hun kinderen op. Wij kunnen ze hier een vredig thuis geven en de kinderen naar school laten gaan." Daarnaast zorgt het bisdom ook voor de opvang van de mensen, die de omliggende atollen moeten verlaten vanwege de stijgende zeespiegel.

Yumi Yet I Sios

Al sinds de jaren zeventig werkt het bisdom Bougainville actief aan de vorming van parochievrijwilligers. Onder het motto ‘Yumi yet i sios' (Wij zijn de kerk) leiden ze onder meer de parochievergadering, geven ze catechese en bezoeken ze de zieken. Bougainville staat al jaren bekend als het ‘bisdom van de leken'. Een belangrijk project in de parochies van Bougainville is bible-sharing. Dit betekent letterlijk: de bijbel delen. Het is een pastorale methode, waarbij mensen in kleine christelijke gemeenschappen bij elkaar komen om samen de bijbel te be-leven. "Het is een manier om Gods Woord toe te passen op het dagelijks leven," zegt bisschop Kronenberg. De kerk wordt levend doordat iedereen zijn eigen talenten inbrengt en anderen daarin laat delen. 

Parochies in Nederland worden tijdens Wereldmissiemaand 2009 ook gevraagd om te delen. Op Wereldmissiedag kunt u uw verbondenheid met parochianen elders in de wereld laten zien. Steun de projecten van Missio. Help parochies wereldwijd. Steun de tweede  collecte in de kerk op 17 en 18 oktober of maak uw bijdrage over op giro 1566 Missio Wereldmissiemaand, Den Haag.