Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanWilders wordt aangeklaagd onder meer omdat hij de Koran vergelijkt met Mein Kampf van Hitler en hij de Koran een verwerpelijk boek vindt. Deze week is het proces tegen Wilders bij de rechtbank begonnen. De zelfde verschrikkelijke passages die Wilders haalt uit de Koran vind je ook wel ergens in de Bijbel. In de Koran staat… In de Bijbel staat… Waarin zit dan het verschil tussen christenen en bepaalde moslims? Het verschil is dat christenen anders met de Bijbel omgaan dan bepaalde moslimgroeperingen.

Wij gaan met de Bijbel om ongeveer zoals Jezus in het evangelie met zijn Bijbel, ons Oude Testament, omgaat. Wij gaan met de Bijbel om ongeveer zoals de priester Ezra in de Eerste lezing uit het boek Nehemia met de herontdekte Bijbel in zijn tijd omgaat. Hoe deden deze twee joden, deze twee kenners van de Bijbel, het dan?

Allereerst begonnen zij gewoon het verhaal te lezen. Want dat is de Bijbel: een grote verzameling van verhalen. Mensen maken in hun leven heel wat mee. Het bijzondere van de verhalen in de Bijbel is nu dat de mensen hun ervaringen zó vertellen dat je merkt dat God er mee van doen heeft. Wat die mensen meemaken, dat wat ze ervaren, gebeurt in contact met God. Of met een gevoel dat God afwezig is en je Hem erbij moet bidden. Of met een groot gevoel van dank en de innerlijke drang dat je God wilt bedanken voor die hele mooie dingen die een mens kan overkomen. Is dat ook niet de ‘drive’ van mensen om hun kindje te laten dopen: dank voor het wonder dat hen overkomen is?

Bij het omgaan met de Bijbel doen die Ezra en die Jezus nog iets meer. Er is bij hen steeds een moment waarop ze zeggen: dat wat vroeger mensen ervaren hebben dat gebeurt nu ook vandaag! ‘Vandaag is dit Schriftwoord in vervulling gegaan’, zegt Jezus in de synagoge van Nazaret. Natuurlijk in andere omstandigheden, met andere middelen, in een andere tijd, maar het gebeurt wel. Ook nu werkt God in onze levens, ook nu geeft die goede God ons kracht, ook nu mogen we Hem danken, mogen we God er ook bij roepen als rampen ons overkomen. Hoeveel wordt er vandaag niet afgebeden in Haïti!

Is dat wel zo? Werkt dit woord van de Bijbel ook vandaag? We mogen toch wel kritisch blijven? Ja, we moeten zelfs kritisch blijven. De Bijbel is geen boek met recepten die je maar klakkeloos moet uitvoeren. Sommige moslims doen dit met de Koran en de gevolgen zijn verschrikkelijk. Sommige christenen doen dit ook, met even nare gevolgen. De Bijbel is een boek met gelovige ervaringsverhalen waarmee we in gesprek moeten gaan. Geen slaafse gehoorzaamheid aan de Bijbel. Laat dat Woord van God maar in je leven een woordje meespreken. Als veel mensen dat doen, dan groeit er meer verbondenheid, solidariteit, vrede. En dat is toch de droom van God? De verhalen werken. Dat Woord van God stimuleert tot inkeer en actie.

En dan die verdeeldheid onder alle mensen die de Bijbel als richtsnoer beschouwen? Staat er op de voorpagina van uw boekje niet: bidweek voor de eenheid van de christenen. Ze hebben toch allemaal dezelfde Bijbel en kunnen ze dan niet door één deur? De verdeeldheid is een plaag, zowel in families, in parochies, in landen en in de kerken. Verdeeldheid zou niet mogen. Jezus zelf was heel reëel. Hij bad - net vóór zijn dood - om eenheid en liefde. Hij wist hoe moeilijk mensen in harmonie kunnen leven. Eenheid is een constante uitdaging, werken aan eenheid en liefde is een altijddurende opgave. Ook hier mogen we dat Woord uit de Bijbel toepassen. Wanneer we verhalen van verzoening lezen, wanneer we horen dat we gezonden worden om een tijd van bevrijding af te kondigen (zoals Jezus dat voorlas in die synagoge van Nazaret), dan mogen we óók zeggen: vandaag gaat dit Schriftwoord in vervulling. Vandaag kan het gebeuren dat wij elkaar met andere ogen zien, ogen van liefde. Vandaag kan het gebeuren dat we solidair zijn met de slachtoffers in Haïti. Vandaag kan het gebeuren dat we die ene mens toch benaderen en helpen.

Lieve mensen, deze verhalen, dit Woord van God, heeft echt kracht.

                        Joost Jansen o.praem.