Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

100124_MalawiDe kans dat een vrouw in Malawi bij haar bevalling overlijdt is 200 keer zo groot als in Nederland. Vooral in afgelegen dorpen kunnen eenvoudige complicaties als bloedarmoede of een infectie aanstaande moeders fataal worden.
Mangochi is een district in het zuiden van Malawi. Het ligt aan het Malawi-meer. De mensen leven voornamelijk van landbouw en visserij. De economie is uiterst zwak. De gezondheidszorg is er onvoldoende. Cordaid Memisa zet zich dit jaar extra in voor een verbeterde zorg in Malawi.

Zwangere vrouwen in het Mangochi-district staan er bij een bevalling dikwijls alleen voor. Verloskundigen of artsen zijn niet in de buurt. Bij complicaties krijgen vrouwen vaak niet op tijd de hulp die zij nodig hebben. Vervoer naar een gezondheidscentrum is niet voorhanden of te duur. Mannen lopen soms tientallen kilometers met hun vrouw op de schouders om bij een kliniek te komen, maar bereiken deze vaak te laat. De sterfte onder moeders en kinderen in het district is enorm.

Cordaid Memisa zet zich de komende jaren in om moedersterfte in 255 plattelandsdorpen in het district Mangochi terug te dringen. Daarvoor werkt men samen met de Medische Faculteit van de Universiteit van Malawi. Dat gebeurt niet alleen door voorlichting aan de vrouwen. Ook mannen en dorpsleiders krijgen informatie over zwangerschap en bevalling. Mannen leren hoe een bevalling verloopt, hoe zij hun vrouw kunnen bijstaan en bij welke complicaties zij hun dorpsleider moeten waarschuwen. Dorpsleiders leren bij welke complicaties en in welk stadium zij een vrouw moeten doorverwijzen naar een gezondheidscentrum.
Ook leidt men verloskundigen op. Geneeskundestudenten lopen stage in de dorpen. Jongeren krijgen voorlichting over hiv/aids. Er komen fietsambulances voor sneller vervoer.
In een dorp waar men al volgens deze aanpak werkt, is de moedersterfte het afgelopen jaar met 84% gedaald. Dat betekent heel concreet, dat er 16 vrouwen minder zijn overleden, zodat hun 16 baby's nu mét hun moeder kunnen opgroeien.

Cordaid Memisa, het gezondheidsfonds van Cordaid, geeft mensen die leven in armoede een steuntje in de rug, waarmee zij hun situatie zelf blijvend kunnen verbeteren. In het Mangochi-district helpt Cordaid Memisa mensen samen te werken aan veilig moederschap. Met de opbrengst van de collecte krijgt de hele gemeenschap trainingen, zodat vrouwen tijdig worden doorverwezen. Men leidt verloskundigen op en zorgt voor fietsambulances. Hierdoor gaat de hele gemeenschap zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van moeder en kind. Zo werken we samen toe naar veilig moederschap.

Dit jaar staat dus veilig moederschap in het district Mangochi voorop tijdens de actie van Cordaid Memisa. In het weekend van  6 en 7 februari  is daarvoor in de parochiekerken van Heeswijk, Dinther en Loosbroek een extra collecte.
Neem gewoon wat extra geld mee, als je naar de kerk gaat.
Kom je dat weekend niet in de kerk? Dan kun je toch bijdragen aan Cordaid Memisa, giro 5657 te Den Haag, onder vermelding van Veilig moederschap Malawi