Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanGegrepen mensen hebben het vandaag niet gemakkelijk. Ze hebben het nooit gemakkelijk gehad. Een Obama niet, een paus Benedictus niet, een Jeremia niet, een Jezus niet. Je hoeft ze niet met elkaar te vergelijken. Je mag ook niet gaan plussen en minnen. We mogen wel constateren dat mensen die met visie willen bouwen aan toekomst vaak in zwaar weer terechtkomen. Waarom? Omdat volkstammen mensen voor het onmiddellijke profijt gaan. We zien dit bij het koopgedrag van mensen, we zien het bij verkiezingen, we zien het bij kerkbezoek. De vraag bij velen is vaak: wat levert het mij op, en wel onmiddellijk, nú.

Wij hoorden zojuist tegendraadse verhalen van twee mensen die profeet zijn: Jeremia en Jezus. Profeten zijn geen toekomstvoorspellers. Zo worden deze mannen én vrouwen vaak wel voorgesteld, mensen die in een glazen bol vertellen wat mensen boven het hoofd hangt. Profeten zijn eerder mensen die gegrepen zijn door God, een God die mensen wil vrijmaken, vrij van angst, vrij van beklemming van wat allemaal hen boven het hoofd hangt, vrij van wantrouwen. Profeten zijn gegrepen mensen, overtuigd dat God Liefde is en dat Jezus die liefde heeft laten zien.
Jezus is zo'n gegrepen mens en dan krijgt Hij het moeilijk als Hij in zijn geboortedorp komt. Want Hij heeft met die en die op school gezeten. Hij heeft gespeeld met zijn leeftijdgenoten, Hij heeft in zijn dorp in de bouw gewerkt. En dan komt Hij ineens terug met een heel andere pet op. Zouden wij naar Hem geluisterd hebben? Je moet in zo'n geval wel met veel mildheid je hart openen, even verder luisteren en kijken dan wat je onmiddellijk hoort. Dat moet je trouwens altijd bij een gegrepen mens. Ook vandaag. Je kunt er vaak zoveel op aanmerken, maar wat wil zij of hij nu wezenlijk zeggen? En in welke stroom staat hij of zij?

Er zijn gegrepen mensen die het alleen maar hebben over hun eigen ‘ik'. ‘Ik heb de islamisering van de maatschappij al jaren zien aankomen', ‘ik moet wel onplezierige maatregelen nemen', ‘ik heb dan toch maar dit alles voor elkaar gekregen..'. Het lijkt wel alsof er niemand om hen heen staat, alsof ze alles in hun eentje doen. Deze mensen zijn vol van zichzelf.

Het ‘ik' van Jezus, het ‘ik' van Jeremia ook, is zo heel anders. Zij zijn namelijk profeten. Een profeet is iemand die namens een ander spreekt. Profeten zijn gegrepen mensen, gegrepen door God. Hun ‘ik' ligt bij God die hen heeft geroepen. ‘Vanaf de moederschoot', zegt Jeremia. Wanneer zij ‘ik' zeggen, dan klinkt er altijd ook een ander door, degene door wie ze gegrepen zijn. Ze kunnen flink tegengewerkt worden, ze kunnen zelfs het onderspit delven, toch gaan ze door, omdat die Ander, die God er altijd is. Liefde is zoveel sterker dan haat, schijnen ze te willen zeggen. En is de liefde van een moeder voor haar kind niet onverwoestbaar, blijft een vader zich niet opwerpen voor zijn zoon? Ook al gaan ze wegen die niet gezond zijn! In Haïti blijven sommigen toch tegen beter weten in graven, met een wonderlijke redding als extra ‘beloning'. De kracht tot leven, tot redden, schijnt sommigen ingeboren te zijn.

Die kracht tot liefde, tot leven, tot redden is in ieder van ons gelegd. God heeft die in ons gelegd. Toen wij gedoopt zijn, is dat nog eens extra aan het licht gebracht. Het is dan ook een grote kracht als we kunnen zeggen: ‘Ik, wij hebben de kracht gekregen om bij anderen liefde te wekken.' Dat is in feite heel revolutionair. Want als je dit mag brengen bij iemand die stervende is en ze kan in vrede haar ogen sluiten, dan voel je aan dat het zo de bedoeling is, dat God het zo zou willen. Als je iemand of een groep mag helpen ontdekken dat er echt wat moet gebeuren aan sociale cohesie, dan weet je dat je zo bouwt aan dat rijk van God. Wanneer mensen geholpen worden die financieel aan de grond zitten of die van hun administratie een puinhoop hebben gemaakt, dan maakt hen dat wel een beetje minder angstig voor de toekomst. Het scheppen van vertrouwen is Gods werk. Het brengen van geborgenheid en liefde is Gods werk. Het bemoedigen van mensen hier in Heeswijk/Loosbroek/Dinther is Gods werk. Namens God werken en toch voor de volle honderd procent je zelf inzetten, zo doen profeten dat. Doen wij dat ook?

                                                               Joost Jansen o.praem.