Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20090604-wlu-_abdij_dsc_0001_29Palmzondag 28 maart een geheel nieuwe activiteit van Berne Anders. Vanaf 14.00 uur vindt u verdieping bij de Spirituele Filmmiddag in de Norbertuszaal in de Abdij van Berne te Heeswijk. Deze middag, die duurt tot 17.30 uur, staat in het teken van de prijswinnende Japanse film ‘After Life’, waarin de keuze van één herinnering in het hiernamaals centraal staat. Tjeu van den Berk, bekend auteur, theoloog en filmdeskundige, loodst u door deze middag met een inleiding op de film, kijktips en een uitleiding met discussie.

Deze Spirituele Filmmiddag met Tjeu van den Berk bezoekt u voor 10 euro, inclusief koffie of thee in de pauze. Kaarten kunt u reserveren via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. Filmmiddag 28 maart, uw naam en het aantal kaarten dat u wenst. Er zijn ook kaarten aan de dagkassa verkrijgbaar.

De film: After Life
Regisseur Koreeda Hirokaze houdt zich in After Life bezig met de verwerking van de dood. In het hiernamaals, met de overledenen zelf. Wat heb ik van mijn leven gemaakt? Aan de orde komen schuld, vreugde, verlangen, teleurstelling, geluk, berouw, herinnering en frustratie. In de film krijgen 22 overledenen, van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking, de vraag: met welke herinnering uit jouw leven wil je de eeuwigheid in? Het mag er maar eén zijn, de rest wordt gewist. Het is een film – waarvoor Hirokaze meer dan 500 mensen interviewde - met improvisatie, interviews en acteurs die scripts lezen. Een aantal van de geïnterviewde mensen doet in de film zijn of haar verhaal. Authentieke uitingen, met vaak verrassende en ontroerende inhoud. "Toen ik in de tram zat en een zomerbries door mijn haren speelde". "De sigaret die ik kreeg van een Amerikaanse soldaat toen ik krijgsgevangen werd gemaakt". En die statements, frontaal in de camera, werken zo aanstekelijk, dat je je meteen gaat afvragen: wat zou ik…?

Programma

Het programma van de Spirituele Filmmiddag ziet er als volgt uit. Vanaf 14.00 uur is er een korte inleiding op de film door Tjeu van den Berk. Waarna de twee uur durende film After Life wordt vertoond. Na de koffie- en theepauze is een ruimte voor een uitleiding door Van den Berk van een klein half uur. Tot besluit is er een groepsgesprek. Uiterlijk 17.30 uur zal deze eerste Spirituele Filmmiddag worden afgerond.


Berne Anders en de Abdij van Berne

De Abdij van Berne werd gesticht in 1134, toch leeft de Heeswijkse gemeenschap (bestaande uit een dertigtal Norbertijnen) zeker niet in het verleden. Het organiseren van activiteiten in de reeks Berne Anders onderstreept dit. In een samenleving waarin meer en meer behoefte is aan stilte en verdieping, zingeving, liefde en betrokkenheid tussen mensen onderling, in een wereld die zoekt naar God wil de Abdij van Berne een centrum zijn van christelijke spiritualiteit. De abdijkerk wil daarbij een open plek zijn voor gebed, viering van de liturgie, ontmoeting, rust, inspiratie, bezinning, verdieping en diaconie.

 

Meer informatie vindt u ook op www.abdijvanberne.nl.

Abdij van Berne

Abdijstraat 49 – 4573 AD Heeswijk

0413-299299