Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan_thumbHij gaat op een ezeltje… zijn ondergang tegemoet. De gedoodverfde winnaar, want Jezus kwam als een bekende persoon van zijn tijd Jeruzalem binnen. De mensen juichen, even hard als ze wat dagen later zullen roepen: kruisig Hem!

 

Hij komt op een ezeltje. Het is het vervoermiddel van de eenvoudige mensen, van de mensen aan de rand van de samenleving. Iemand die zichzelf belangrijk vindt, zou een paard genomen hebben. Net zoals grote mensen, of het nu staatslieden zijn of kerkmensen zijn, met een enkele keuze laten zien waar ze voor staan, zo kiest Jezus voor een ezel. Nelson Mandela neemt ook op al zijn reizen zijn vroegere kampbewaker mee. Hij wil daarmee zeggen: vergeet nooit waar je vandaag komt, steek niet onder stoelen of banken wat werkelijk je boodschap is. Eenvoud, de keuze voor de kwetsbare insteek.

Jezus komt op een ezeltje met een boodschap van vrede en Hij roept ook verdeeldheid op. Als het eerste gejuich en Hosanna-geroep is verstild, vallen ze Hem van alle kanten aan. We staan op de drempel van een spannende week. Jezus heeft heel wat voor de boeg. Hij trekt Jeruzalem binnen als de gedoodverfde kampioen. Jubel overal. Maar we weten allemaal: Hij eindigt deze week op het kruis. Een rode doek hangt over het kruis. Rood: de kleur van bloed, de kleur van liefde, de kleur ook van je leven geven. Op de schouders van mensen als Jezus drukt het lot van velen. Velen herkennen zich in Hem, trekken zich aan het leven van deze mens op. Niemand krijgt het voor zijn kiezen zoals Hij. Maar toch, ieder mens heeft een keer zijn kruis te dragen. En als het op je weg komt…. Hoe ga je er dan mee om? Ben je de gedoodverfde kampioen die niet tegen zijn verlies kan, of geef je je gewonnen én blijf je vertrouwen op … Ja, op wat, op wie?

Het is belangrijk dat er dan gebeurtenissen in je leven zijn, waarop je heel duidelijk ervaren hebt: wat er ook met mij gebeurt, er is altijd veiligheid. En dan is het heel erg wanneer kinderen in hun kwetsbaarheid hierin beschadigd worden. We worden – ook als kerk – met onze neus op de feiten gedrukt. Toch blijft het belangrijk dat de momenten waarop je in je leven die oerveiligheid hebt ervaren, erg kostbaar zijn. Ze zijn bepalend voor je leven. Voor Jezus was dat de Stem van God, zijn Vader, die Hij eens en herhaaldelijk gehoord en verstaan heeft. Wat is die veiligheid voor ons? Wat houdt ons gaande, bij alle voor- en tegenspoed?

Mij: dat er onvoorwaardelijk van mij gehouden is en gehouden wordt. Door mensen, door God. Dat is om te delen. Zo kan ik de tocht van deze Goede Week aan.

Geven we aan elkaar die veiligheid en die liefde? Om ook samen de tocht van de Goede Week en Pasen te gaan?

En ook verder….

 

Joost Jansen o.praem.