Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

100413-jvdb-Damiaan_06Heemkundekring “De Wojstap” hield op dinsdag, 13 april een lezing over pater Damiaan, de grootste Belg aller tijden. De lezing werd verzorgd door Hans Lakwijk. De toehoorders waren zowel leden als veel niet-leden van de Wojstap, zelfs uit België kwamen er belangstellenden luisteren.
Voor de pauze gaf  Hans op een boeiende wijze een beschrijving  van de levensloop van deze grote Belg.

Pater Damiaan, geboren 3 jan. 1840 als Jozef ( Sjef ) De Veuster,  groeide op in een gedegen katholiek boerengezin. Al op jonge leeftijd voelde Sjef zich geroepen tot het priesterschap. Hij trad in bij de paters van de Heilige Harten. Deed daar zijn studies en kreeg toestemming te gaan missioneren op Hawai.

Al vrij snel voelde hij zich geroepen om de verschoppelingen, de melaatsen, te helpen. Vol overtuiging voerde hij allerlei projecten uit. In 1884 werd hij zelf melaats. En in 1889 is hij overleden. In 1995 is pater Damiaan zalig verklaard en in 2009 heilig verklaard.

Na de pauze voerde Hans Lakwijk een éénakter op, “De litanie van de heilige Damiaan”. Een juweeltje van een tekst over wat er komt kijken om heilig te worden.

Hans bedankt. We mogen met recht zeggen: een zeer geslaagde avond.

Tekste en foto's Jan van den Bosch