Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

2007_02_cunera_in_museumboerderij_0171Tijdens de manifestatie, de dag van het Platteland op 30 Mei, wordt bij de Meierijsche Museumboerderij in de Meerstraat, de Heeswijkse heilige Cunera weer in het zonnetje gezet. Decennia lang was zij de beschermster tegen vee- en keelziekten. De reden hiervan was dat zij door een jaloerse koningin in Rhenen, rond 451, gewurgd is en begraven werd in een paardenstal. Zo vertelt haar legende tenminste.

In Heeswijk is de aandacht voor Cunera erg groot geweest. Hoogtepunten waren de periodes rond 1750, 1844, 1894, 1935 en 1950tot 1960. Maar ook in de regio, zoals Berlicum, Kaathoven en Vorstenbosch werd de Heilige vereerd.

In een mini-expositie in de schob van de Meierijsche Museumboerderij, zullen daarvan enkele voorbeelden te zien zijn.

Over de legende en de Cunera bedevaarten o.a. Kaathoven en Heeswijk vertoont Nico van Doorn een foto/film vanaf 14.30 uur.

Om 15.30 uur vertelt Leon van Liebergen, conservator van het Museum voor Religieuze kunst over “Cunera toen”. Hij licht toe welke rol de Norbertijnen gespeeld hebben bij de verspreiding van de Cunera cultus in onze regio.

Rond 16.00 uur geeft Gerard Rooijakkers, hoogleraar volkscultuur en adviseur van de Museumboerderij, een lezing over “Cunera nu”.

“Waarom de symboliek van deze kwetsbare Heilige nog steeds van deze tijd is”, gaat Gerard Rooijakkers op zijn welbekende manier toelichten.Pastoor Joost Jansen sluit deze Cunera dag, af met een korte Vesperdienst.

Op  “de Dag van het Platteland”, wordt begonnen om weer aandacht te geven aan de rol van Cunera in onze regio en mogelijk groeit het uit, naar een regelmatig terugkerend evenement.

Bovendien kunnen de bewoners van de Kunerastraat uit Heeswijk na afloop van de Vespers gratis het “Cunera slûkske” proeven, waarbij de verzachtende werking voor de keel, een van de doelstelling is.

Naast de Cunera zijn erop 30 mei a.s.,vanaf 11.00 uur op het terrein van de Meierijsche Museumboerderij allerlei activiteiten te beleven, voor jong en oud, die gericht zijn op het platteland in onze regio. De toegang is gratis.