Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanWesley Sneijder is rooms-katholiek geworden. Sommigen zeggen om met Yolanthe Cabau van Kasbergen te kunnen trouwen want zij is van gedegen katholieke huize. Wesley zelf zegt omdat hij in Spanje en bij Inter Milaan ziet hoe het geloof bij bepaalde stervoetballers een grote kracht is. Inter heeft zelfs een eigen pastoor en een eigen kapel. Voor een wedstrijd bidt Wesley de rozenkrans.

Het rooms-katholieke geloof geeft hem kracht en richting. Velen staan verbaasd. Weet hij wel wat hij op zijn hals haalt? Het is toch niet meer vanzelfsprekend om vandaag je te bekennen tot de rooms-katholieke kerk?

Jezus zegt niet zoveel anders tegen zijn vrienden. ‘Weten jullie wel wat je op je hals haalt als je met mij meegaat naar Jeruzalem?’ ‘De vossen hebben holen en de vogels hun nesten, maar de Mensenzoon heeft niets waar Hij zijn hoofd op kan laten rusten.’ Jezus vermoedt dat het spannend gaat worden. Het is geen vakantietripje naar Jeruzalem waaraan Hij met zijn leerlingen begint. Het is eerder een uitputtingsslag waarop voor Jezus de dood volgt. Meer heeft Hij zijn vrienden niet te bieden.

Vandaag gelovig zijn, uitkomen voor het feit dat je katholiek bent, is vandaag niet meer zoals vroeger. Vroeger was je hier in Brabant vanaf je geboorte katholiek. Iedereen was het, dus het was niet iets speciaals. Je wist niet beter en het gaf ook een veilig gevoel. Vandaag wordt het weer speciaal. Katholiek-zijn – ook in je dagelijks handelen – stelt eisen aan je gedrag. En dat was het in de tijd van Jezus ook, zoals het ook in de tijd van de profeet Elisa was. En zo zal het altijd wel blijven. Voor je mening uitkomen, opkomen voor armen en verdrukten, de ander belangrijker vinden dan je zelf, delen in plaats van graaien, dat is de gelovige weg die Jezus gegaan is en die ook voorbeeld is voor zijn volgelingen.

Maar niemand, of in ieder geval heel weinigen, kiezen voor een moeilijke weg als er niet iets heel aantrekkelijks tegenover staat. Dat zien we aan dat voorbeeld van Wesley Sneijder. Er moet toch iets heel bijzonders zijn dat er toch nog zovelen zijn die zich wenden tot het christendom. Wat is dan zo aantrekkelijk? Ik meen dat op de eerste plaats de saamhorigheid trekt. Het christendom heeft een sociaal karakter. Het christendom staat voor gemeenschap, maar wel een bijzondere gemeenschap want God is Vader en alle mensen zijn broeders en zusters van elkaar. Met zo’n boodschap kan ik wel de boer op. Wat nog meer is: die God-Vader is liefde en Hij maakt zich klein om mensen te bereiken. Want liefde doet altijd zijn best om de ander te winnen. Liefde kijkt eerst naar de ander en pas dan naar zichzelf. Uit liefde wil je steeds het beste wat je hebt, delen met een ander. Zo ook God. Hij wil het beste van zichzelf, zijn eigen Zoon, zijn eigen vlees en bloed, delen met ons. Jezus is niet voor niets onder ons geboren en getogen. Hij heeft niet voor niets vastberaden de weg van Jeruzalem ingeslagen. Dat geeft kracht, dat biedt veiligheid, dat geeft kansen om te groeien in geluk en liefde.

We hebben die kracht niet nodig om allemaal op het hoogste niveau te voetballen en Nederland naar een volgende ronde te schieten. We hebben die kracht echter wel nodig om in het huidige klimaat van onze samenleving echt te kiezen voor saamhorigheid, voor hoop waar mensen wanhopen. De huidige recessie heeft ook gevolgen in onze gezinnen. Ook hier in onze dorpen zijn mensen hun baan kwijt. Er is veel verborgen leed. Zien we het, misschien bij onze eigen buren? En hoe reageren we dan erop? Zijn we ook daar broeders en zusters van elkaar?

Een uitdagende boodschap is ons toevertrouwd. We kunnen in alle vrijheid er ja of neen op zeggen. Ook tegen die profeet Elisa in de eerste lezing werd gezegd dat hij tot niets verplicht was. Alles is vrije keuze. Ook voor ons. En kiezen we dan toch voor wat ons kracht geeft? Voor de grote rijkdom die ons geloof en onze geloofstraditie ons geeft? We bevinden ons in goed gezelschap!

            Joost Jansen o.praem.

 

Wilt u reageren op deze overweging? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.