Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanAls je ’s avonds thuiskomt van je werk dan vertel je ook alleen maar gebeurtenissen die je geraakt hebben. Wie verhalen vertelt, neemt meestal een verhaal dat hij nog onthouden heeft, dat hem als het ware na aan het hart ligt. Je verzint meestal geen verhalen. Toen Jezus door iemand onderweg om uitleg werd gevraagd, vertelt Hij het verhaal van de Barmhartige Samaritaan. Dit verhaal ligt Hem na aan het hart. Het tekent deze man van God.


Vanwege een fietsvakantie van Joost Jansen naar Assisi is dit voorlopig de laatste overweging. Namens Hadeejer een goede vakantie en daarna behouden terug.

Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan is een heel bekend verhaal. Wat is daar vandaag nog wat nieuws uit te halen? We kennen de strekking toch? Twee mensen die het goed zouden moeten weten want ze kennen de Bijbel, de Tora, de Levensrichting van God, en ze doen het niet. Een allochtoon, een Samaritaan, een tweederangsburger in die tijd, die is wel barmhartig, die toont zich wel een naaste. Wij kunnen het boek dichtslaan en aan de slag gaan… Of is er toch nog iets nieuws uit te halen?

Bij bekende verhalen uit de bijbel gaat het als met een diner in een sterrenrestaurant. De boerenkool met worst thuis wordt meestal – met smaak overigens – opgegeten. Maar als je nu het geluk hebt dat je in een duur restaurant mag eten, dan proef je met veel aandacht de afzonderlijke gerechten. Soms krijg je er ook nog uitleg bij. En dan smaakt het nog intenser. Laten we dat ook eens bij dit verhaal van de Barmhartige Samaritaan doen. Je kunt je namelijk gaan ergeren aan die priester en die leviet die het beiden veel beter hadden moeten weten, je kunt daaraan de zwarte bladzijden van onze kerk van vandaag plakken, maar dan maak je je er toch te gemakkelijk vanaf. Je plaatst zo’n gelijkenis ver van je af. Dan gaat het over die anderen… Misschien moeten we eens in de huid van Jezus kruipen. Waarom vertelt Hij dit verhaal?

Jezus is vol van God. God is liefde. Hoe komt die liefde nu onder mensen? Hoe bouwen we zó aan een klimaat dat liefde stroomt? Hoe kunnen mensen dus gelukkig worden in een weerbarstige wereld? Dat is de ‘drive’ van Jezus. Dat is de ‘drive’ ook vandaag. En dan wordt de helft van het personeel bij Organon ontslagen, dan gaan jonge mensen dood, dan maken mensen ruzie om een erfenis van een paar duizend euro... Hoe komt God die liefde is nu tussen mensen? Hoe ervaren wij nu zijn nabijheid? Gewoon door in te gaan op wat nu onmiddellijk op je weg komt. Misschien hebben die priester en die leviet per gsm 112 gebeld, ze hadden haast, en dan moeten die anderen het maar opknappen. Die Samaritaan handelt nu. Hij gaat in op de gewonde man. Hij moet zelf naast zijn rijdier lopen omdat de gewonde erop ligt. Hij geeft een blanco cheque aan de herbergier. Hij is geheel aanwezig bij deze naaste, zoals… ja, zoals God aanwezig wil zijn bij deze gewonde mens. Hij is als God voor hem.

Die Samaritaan hoeft dus niet ver te zoeken hoe hij naaste moet zijn, het komt hem voor de voeten. Dat is ook de boodschap van de eerste lezing. Zoek het niet te ver, niet in de hoogte, niet in de diepte. De opdracht van God, zijn Tora, zijn Wet, zijn Woord ‘is dicht bij u, in uw mond en in uw hart. Gij kunt het dus volbrengen’. We hoeven om naaste te zijn van elkaar echt geen kunststukjes uit te voeren. We hoeven onze oren en ogen maar open te doen. Het komt ons steeds voor de voeten.

Hoe blijf je hiervoor open staan? Lees dit verhaal, vertel dit verhaal. Laat zo’n verhaal, en zoveel andere verhalen, leven in je hart. Het zijn evenzoveel getuigenissen van mensen die aangevoeld hebben hoe God heel dichtbij mensen wil zijn, in liefde, met liefde, door liefde. Het gaat ons toch om geluk? En geen geluk zonder liefde. Al zeggen sommige mensen – vaak om er van af te zijn – ‘het is toch vanzelfsprekend!’, dan weten wij allemaal dat dit niet vanzelfsprekend is, omdat onze samenleving steeds veranderd en niet altijd ten goede. Wij allemaal zullen steeds opnieuw moeten terugkeren naar deze verhalen. De barmhartige Samaritaan moet als het ware in ons hart komen, omdat God handelt zoals hij gehandeld heeft. Dat is voorwaarde voor ons geluk.

            Joost Jansen o.praem.

 

            Wie reageert? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.