Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Piet_AlMet verdriet, maar dankbaar voor hetgeen hij voor de abdij en voor de orde heeft betekend, stellen wij u in kennis van het overlijden van onze medebroeder, ons dierbaar familielid en mijn lieve vriend Petrus Paulus Bartholomeus,Simplicius, Al Norbertijn van de Abdij van Berne.

* ’s-Gravenhage, 3 september 1937                       † Heeswijk, 22 augustus 2010
Emeritus abt van de Canonie van Berne Ridder in de Orde van Oranje Nassau Doctor in de kerkhistorie Lid van de Historische Commissie van de Norbertijner orde Lid van het bestuur van de Katholieke Vereniging voor Oecumene Lid van het bestuur van het Instituut voor Liturgische en Rituele Studies Lid beleidscommissie Oecumene van de Nederlandse Bisschoppenconferentie Lid van het bestuur van Vrienden van het Museum voor Religieuze Kunst Lid van het curatorium van Gymnasium Bernrode Erelid van het Utrechts Byzantijns Koor.

Vanaf woensdagmiddag 25 augustus ligt Piet opgebaard in de kapittelzaal van de abdij waar u hem tot zondag 29 augustus dagelijks van 15.00 tot 17.00 uur een afscheidsbezoek kunt brengen.
Op zondag 29 augustus zal om 19.00 uur een avondwake voor hem worden gehouden in de St. Servatiuskerk te Dinther,
St. Servatiusstraat 1, waar op maandag 30 augustus om 11.00 uur eveneens de plechtige afscheidsliturgie wordt gehouden.
Aansluitend zal Piet worden begraven op de abdijbegraafplaats.Abdij van Berne

Namens
Abdij van Berne
Norbertijnencommuniteit Mariëngaard
Familie Al
Joke van der Knaap- van den Eerenbeemt

Abt Ward Cortvriendt o.praem.

BERNA UT LUCERNA“dat allen één zijn”

Na zijn middelbare schoolopleiding in Heemstede en Den Haag trad Piet op17 september 1955 in bij de Abdij van Berne. Na de plechtige professie op 17september 1960 volgden de subdiakenwijding in december, de diakenwijding op 18maart 1961 en de priesterwijding op 16 juli van dat jaar.Na zijn studie kerkgeschiedenis aan de Gregoriana in Rome promoveerde hij op 25 juni 1966 cum laude op een proefschrift over Leonhard Goffiné.Hij was docent aan het T.I.E., in de abdij en bij de priesteropleiding
AGRIPO.Vanaf 1973 was hij pastor voor de Oekraïense katholieken en ging voor in deByzantijnse liturgie. In diverse bestuursfuncties was hij vanaf 1970 betrokken bij het christelijk Oosten. Ook was hij betrokken bij de redactie van diverse tijdschriften op het gebied van oecumene en het christelijk Oosten.Vijftien jaar lang was hij voorzitter van de Werkgroep voor Liturgie Heeswijk.
Vanaf 1971 was hij vrijwel ononderbroken lid van het abdijbestuur. Hij werd supprior in 1979, prior in 1994 en voor zes jaar tot abt gekozen op 2 februari 2001.
Van 2003-2006 was hij definitor van de orde (lid van het generaal bestuur van deorde). Door zijn grote talenkennis was hij op verschillende generale kapittels een gewaardeerd tolk.Hij onderhield vele persoonlijke pastorale contacten met mensen in binnen- en buitenland.
Op 14 juli van dit jaar werd hij getroffen door een ernstig herseninfarct. Bij nader onderzoek kwam ook een vergevorderde kwaadaardige tumor aan het licht. Op 2 augustus ontving hij in het ziekenhuis de ziekenzalving en kwam op 10 augustus terug naar de abdij, waar hij onder de klanken van de byzantijnse verrijzenisliturgie op zondagmiddag 22 augustus is overleden.


zie verder:  www.abdijvanberne.nl