Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

 100912_Prof._HeertjeOp maandag 20 september is de begenadigd spreker Arnold Heertje, professor in de economie, te gast in de Abdij van Berne. In zijn lezing gaat hij in op de economische recessie en legt hij uit waarom dit een zegen is. Met de nodige humor en relativering gaat Heertje in op dit thema en geeft hij aan waarom het mis ging met de economie; onder andere door verticaal, hiërarchisch denken en managersmuren waarbij het uiteindelijke algemene nut uit het oog wordt verloren.

Maar hij vertelt ook welke lering onze maatschappij uit de crisis moet trekken en welke stappen er naar zijn inzicht genomen moeten worden. Duurzaamheid, verandering van systemen van binnenuit - waarbij jongeren en vrouwen een grotere rol moeten spelen ? zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Heertje zegt hierover: ?We hebben onafhankelijke denkers nodig om kritiek op de gangbare systemen te geven en veranderingsprocessen te blijven voeden.? Dat de professor zelf een onafhankelijk denker is met de nodige kritiek en vernieuwingsideeën wordt duidelijk in deze Berne Anders-lezing.

De lezing is in de Abdijkerk van de Abdij van Berne en begint om 20.00 uur. Na het betoog van professor Heertje en de pauze, zal de spreker vragen uit de zaal beantwoorden. Entree is ? 12,50 inclusief koffie of thee in de pauze. Bovendien krijgt elke bezoeker gratis het boek ?Echte Economie? (t.w.v. ? 12,50). Kaarten kunnen gereserveerd worden door het verzenden van een e-mailbericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam activiteit, uw naam en het gewenste aantal toegangsbewijzen.

Prof. dr. Arnold Heertje was hoogleraar staatshuishoudkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is nog steeds hoogleraar in de geschiedenis van de economie. Hij schreef tientallen boeken over economie, waaronder het bekende `De kern van de economie?, dat al veertig jaar in het economisch onderwijs op middelbare scholen wordt gebruikt.

Het 150 pagina?s tellende boek ?Echte Economie?, dat alle bezoekers tijdens de lezing gratis krijgen bij de entree, is een verhandeling over schaarste en welvaart en over het geloof in leermeesters en leren.