Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Orgel_AbdijZondag 3 okt. om 16.00 uur inde abdijkerk door
BERT VAN DEN BRINK
Programma (Bert van den Brink zal de te spelen werken van te voren zelf toelichten).
Te spelen werken zijn o.a. drie composities Bert van den Brink

Uiteraard speelt het improviseren en het ‘spelen’ op en met het orgel een belangrijke rol in dit concert.

Jazz op het orgel:
Zinnig of onzinnig? Of ik deze door mezelf gestelde vraag werkelijk kan beantwoorden weet ik niet. Feit is wel, dat ik jazz op het orgel ga spelen, maar waarom dan? Het antwoord daarop is deels te geven door de organistenwereld zelf. Die zitten een beetje omhoog met de leeglopende kerken met al die mooie instrumenten waarop vaak muziek te horen is die niet meer zo aanspreekt.
Het spanningsveld is duidelijk!
Het ene kamp wil alleen maar pure orgelmuziek (muziek om de muziek) het andere kamp gaat voor het populisme.
Alle hits "nu" ook in uw eigen kerk! Zo kwam het in ieder geval op mij over toen ze me een aantal jaar geleden voor het eerst vroegen jazz in de kerk te spelen. Ik moest voor mezelf plaats bepalen om op geloofwaardige wijze aan dit verzoek te kunnen voldoen. Mijn antwoord daarop is:
integriteit, ofwel behandel het instrument met respekt en speel de muziek ook met respekt. Meer kan ik niet doen... Of het spelen van jazz op een kerkorgel dan geoorloofd is.....? Dat moet de toekomst dan maar uitwijzen. Ik heb er in ieder geval wel een vorm voor gevonden; de passie voor het orgel en de jazz: dat is Bert van den Brink op een kerkorgel.

Pianist Bert van den Brink (24 juli 1958) is een veelzijdig musicus met een grote staat van dienst. Hij is klassiek geschoold en autodidact op het gebied van de jazz. Sinds 1982 doceert hij jazz piano aan het Utrechts conservatorium.
In 2007 kreeg hij de VPRO/BOY EDGAR-prijs en in 2009 kwam er een documentaire met de titel: "Mijn piano is een spiegel". Uit de indrukwekkende lijst van artiesten waarmee Bert van den Brink het podium deelde en deelt noemen we:
Toots Thielemans  Cor Bakker Gino Vannelli Chet Baker Louis van Dijk Jules de Corte Miranda van Kralingen Thomas Oliemans Benny Golson Richard Bona.

Sinds 2006 zet Bert wekelijks muziek online onder de naam Bert's Bytes.
Deze concerten en alle overige informatie over Bert van den Brink kunt u
vinden op:  www.bertvandenbrink.com