Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20070201-wlu-AddijDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is gul geweest met subsidies voor enkele monumenten in dit gebied. De Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther kan ruim een  half miljoen euro tegemoet zien voor de zogeheten 'instandhouding' van diverse gebouwen.

De historische buitenplaats Zwanenburg in Heeswijk-Dinther krijgt iets meer dan 33.000 euro. Het klooster met rectoraat van de zusters Franciscanessen in Veghel krijgt ruim 146.000 euro. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft in totaal 69 miljoen euro aan subsidie toegekend. Het grootste deel daarvan, 50 miljoen euro, gaat naar kerkgebouwen. De dienst noemt het opvallend dat er zo veel kerken voor subsidie hebben aangeklopt. In totaal kwamen er 1180 aanvragen binnen, aanzienlijk meer dan de ongeveer 900 die er voorgaande jaren ingediend werden.

De subsidieverzoeken zijn in volgorde van binnenkomst afgehandeld. Meer dan de helft moest worden afgewezen omdat de subsidiepot leeg was. 
In de regio Uden-Veghel is de Abdij van Berne spekkoper met een toegekend bedrag van in totaal ruim 537.000 euro. Met name bestemd voor de abdijkerk (423.000 euro). De rest van het geld is onder andere bestemd voor het abdijhuis (20.000  euro), het kloostergebouw (25.000 euro), de pastorie (33.000 euro), het slotje (23.000 euro) en het poortgebouw met brug van de abdij (13.000 euro). In alle gevallen hebben de eigenaren maximaal 65 procent van de totale kosten vergoed gekregen voor het zesjarenplan dat aan het subsidieverzoek ten grondslag ligt. De rest moeten ze zelf bijdragen.

De subsidies worden toegekend via een regeling, die is bedoeld om rijks beschermde  monumenten na restauratie zo goed mogelijk te onderhouden zodat nieuwe restauraties zo lang mogelijk voorkomen kunnen worden. ,,Met deze regeling willen we structureel onderhoud stimuleren", zegt een woordvoerster van de Rijksdienst. ,,Een paar leien rechtleggen voorkomt veel ellende. Tijdig schilderen, kozijnen of voegwerk herstellen voorkomt narigheid en onnodig hoge kosten. En het allerbelangrijkste: je behoudt het oorspronkelijke materiaal."
Niet gehonoreerde aanvragen kunnen vanaf 5 januari 2011  een nieuwe pogingwagen.