
Het is een prachtig verhaal: Zacheüs, een heuler met de vijand, de Romeinen. Zacheüs de uitbuiter die mensen veel meer laat betalen aan belasting dan voorgeschreven is. Zacheüs die uit een hoge boom wel eens wil weten wie die Jezus, die wonderdoener, is.
Heeft Jezus niet net daarvoor een blinde genezen? Misschien gaan straks bij Zacheüs ook de ogen open! Volgens mij schrikt Zacheüs zich een hoedje als die Jezus pal onder zijn boom blijft staan en hem aanspreekt. ‘Dat was misschien niet helemaal de bedoeling van mijn nieuwsgierigheid’, zal Zacheüs gedacht hebben. ‘Zacheüs, ik wil bij jou vandaag te gast zijn’, zegt Jezus tegen hem. Jezus gaat tevens in tegen alles wat de mensen om Hem heen denken en ook wel zeggen. Je gaat bij een collaborateur binnen. Die mijd je toch als de pest? Zacheüs is gewoon voor veel mensen afgeschreven. Maar niet voor Jezus. Hij wil bij Zacheüs te gast zijn.
Kan Jezus wel te gast zijn bij Zacheüs, of ook bij mij, bij ons? Misschien beantwoordt zijn huis helemaal niet aan de normen van een gelovige mens. Misschien raakt Jezus wel helemaal besmet met allemaal heidense zaken. Dat zou je je best kunnen voorstellen…
Ik kan me nog herinneren dat we op de drukkerij van de abdij een nieuwe directeur kregen. In de loop der jaren waren er in wat verborgen hoeken enkele dames aan de wand komen hangen… Ze gingen nu de papiermand in. U begrijpt dat bij iemand te gast kunnen zijn wat dieper gaat dan wat plaatjes aan de muur. Kan die boodschap van Jezus bij ons te gast zijn, in onze gesprekken, in wat wij verlangen en hopen? Kan Jezus te gast zijn op Halloweenspektakels in de donkere Heeswijkse bossen dit weekend? Kan Jezus te gast zijn als we onze doden gedenken en terwijl er heel wat mensen zijn vandaag die zeggen: dood is dood, over en uit, daar bemoei ik mij verder niet meer? Kan Jezus bij ons te gast zijn?
De opmerking van Jezus dat Hij te gast wil zijn in het huis van Zacheüs is dus geen simpele uitspraak. Dat iemand te gast bij jou en bij mij wil zijn, zichzelf uitnodigt, getuigt van een groot geloof, van een onbegrensd vertrouwen. Jezus ziet die Zacheüs en zijn hart keert zich tot hem. Het is geen softe zaak. Zacheüs verbindt er onmiddellijk consequenties aan, hij vergoedt driedubbel wat hij misdaan heeft. Maar aan de oorsprong staat wel dat iemand in hem heeft geloofd. En dan kan er veel, dan win je ook veel. Denk maar eens aan het verschil tussen PSV met Jonathan Reis en de Atletiek Bond met Youri van Gelder. Twee over het paard getilde onvolwassen sporters zijn de fout ingegaan, maar als je toch blijft vertrouwen en bemoedigen dan doet zo’n voetballer bij PSV waarvoor hij is aangenomen en die ander, de ringenspecialist, verdwijnt naar de achtergrond.
Kan Jezus bij ons te gast komen, in onze huizen, in onze gezinnen, in onze buurt, op ons werk? Wanneer de vraag zó gesteld wordt dan hoeven we daar niet onmiddellijk een klip en klaar antwoord op te geven. Ik kan beter de vraag laten staan, de vraag laten werken. Want dan ga ik misschien het een en ander veranderen. Dan gaan er hier wat plaatjes van de wand en daar praat ik wat anders, dan zet ik hier de deur wat vaker open en daar ga ik wat vaker er op uit om te bouwen aan een betere sfeer tussen mensen. Waarschijnlijk ontdek ik dan nieuwe mogelijkheden, onverwachte kansen.
Vertrouwen in een ander roept weer vertrouwen op. Elkaar een nieuwe kans gunnen, is zoveel productiever dan de deur op slot gooien. God wil ook bij ons te gast zijn. We ontvangen Hem zo dadelijk toch ook bij het breken van het Brood, bij het ontvangen van de communie? Wat treft Hij aan? Is mijn hart op orde? Is ons hart op orde? Kan Hij bij ons te gast zijn?
Joost Jansen o.praem.