Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan_thumbEen ander en ik spraken over een onmogelijke situatie. De man met wie ik sprak zei: ‘Geef mij het maar in handen. Mij lukt alles. Dan maar wat meer geld er tegen aan.’ Het ging over de beschikbaarheid van vrijwilligers. Ik zei: ‘Maar bij vrijwilligers lukt dit niet.  Bij vrijwilligers moet iets anders gebeuren. Vrijwilligers moeten van binnen gemotiveerd raken, anders lukt het niet.’ We herkennen het allemaal. Pinksteren is nu het feest van de belangeloosheid. Pinksteren is het feest van de innerlijk overtuiging. Met de gave van de heilige Geest op Pinksteren - maar ook ná Pinksteren en vóór Pinksteren - gaat het altijd om de innerlijke geraaktheid.

Voor op uw boekje staat: ‘Kom o trooster, heilige Geest, zachtheid die de ziel geneest.’ En als we het lied zingen: ‘Kom Schepper Geest daal tot ons neer’ dan wordt ook in dit lied in een grote variatie aan beelden uitgezongen hoe de heilige Geest van binnen werkt om naar buiten toe mensen enthousiast te maken. Binnen en buiten. Eerst het werken van de Geest vanbinnen, dan komt het ook naar buiten in inzet, in engagement.

Het werken van Gods heilige Geest vanbinnen heeft steeds te maken met de zachte krachten die iedere mens kunnen bewegen. Ik ken zelf best wel momenten waarop ik me innerlijk driftig maak en dan niet goed meer luister naar wat anderen echt beweegt. Maar als ik mildheid in me toelaat, als ik opensta voor bemoediging, voor vergeving, kortom als ik toelaat dat er van me gehouden wordt, dan openen mijn ogen zich, dan horen mijn oren net een andere klank.

Het is niet voor niets dat de gave van de heilige Geest op het feest van Pinksteren gevierd wordt. Wie goed geluisterd heeft op het feest van Pasen die heeft wellicht gehoord dat Jezus al op die dag van Pasen de heilige Geest over zijn apostelen heeft geblazen. Trouwens het evangelie dat we gehoord hebben, vindt plaats op de avond van de eerste dag van de week, op de zondag van Pasen. Leest u het anders maar eens na in uw bijbel. Toch vieren we de komst van de heilige Geest op het feest van Pinksteren. Hoe dat komt? Dit feest van Pinksteren bestaat al voordat Jezus er is. Het feest van Pinksteren is namelijk van oorsprong  een joods feest, zeven weken na Pasen. Op dit feest wordt gevierd dat de gave van de Tien Geboden een volk bijeen houdt. Het gaat om de opbouw van Gods familie. De goede Geest van God moet mensen bezielen om hen samen te binden. Een samenleving valt anders uit elkaar. Mensen worden ‘los zand’  wanneer ze niet bezield worden. ‘Kom trooster, heilige Geest, zachtheid die de ziel geneest’, staat er toch voor op ons boekje? Het is de heilige Geest die de mensen doet instaan voor elkaar. Pinksteren is dus het feest van de vrijwilliger, zoals Pinksteren ook het feest is van allen die liefhebben. En Pinksteren is ook het feest van de creativiteit want alleen begeesterde en bezielde mensen zijn creatief en weten steeds nieuwe wegen te gaan om mensen bijeen te brengen en te houden.

Als er één ding is dat niet met geld te koop is, dan is het juist die gave van de heilige Geest. Geld heeft hier geen macht over. De heilige Geest bekleedt de mensen wel met gezag, en dat is een fundamenteel verschil. Niet alleen in de wereldgeschiedenis zien we dat nieuwe bewegingen in geloof, in de kerken, maar ook in de natuurkunde of scheikunde, altijd beginnen bij bezielde mensen. Ze zijn creatief en weten anderen in hun enthousiasme mee te nemen. Die mensen kijken niet naar een uurtje minder of meer. Wie zich door de Geest laat leiden krijgt zoveel bemoediging terug.

Het feest van Pinksteren gaat over ons, het gaat over onze samenleving, het gaat over onze parochiegemeenschap. Wie de roep van de heilige Geest verstaat, zal zich inzetten voor een ander. Niet omwille van het geld maar omwille van de liefde, die zachte kracht die het hart van de mens beweegt. Wie zich laat leiden door de heilige Geest begrijpt óók op welke concrete feiten deze overweging berust…

Die goede Geest van God wordt ons allen geschonken. Wij hoeven er maar voor open te staan.

Joost Jansen o.praem.