Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110914Herman_Pleij___Foto_-_Evert_Jan_DanielsProfessor Herman Pleij opent Berne Anders-seizoen met thema ‘Compassie’
Op maandag 19 september opent Berne Anders het nieuwe seizoen met een lezing door de bekende professor Herman Pleij. Het centrale thema voor het Berne Anders-programma in 2011-2012 is ‘Compassie’. Cultuurhistoricus Pleij plaatst compassie in een historisch perspectief; hoe heeft compassie gestalte gekregen in de Nederlandse samenleving? De lezing wordt gehouden in de abdijkerk van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther en begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 10 euro (inclusief koffie of thee in de pauze).  Kaarten zijn alleen verkrijgbaar aan de dagkassa van de abdijkerk op maandag 19 september. Na het betoog van Herman Pleij en de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

 In het nieuwe seizoen zal het thema ‘Compassie’ dus als een rode draad door de programmering lopen. Eind 2009 werd het zogenaamde ‘Charter for Compassion’ gelanceerd in meer dan dertig landen. Dit handvest was een initiatief van de bekende Britse schrijfster Karen Armstrong. De visie achter dit handvest luidt: compassie komt voort uit onze diepe wederzijdse afhankelijkheid en is essentieel voor menselijke relaties en volwaardig mens-zijn. Alle grote levensbeschouwingen en religies vinden elkaar in deze ene waarde die in onze gepolariseerde wereld politieke, dogmatische en ideologische barrières kan overwinnen. Dit thema zal in het Berne Anders-programma van dit jaar vanuit verschillende invalshoeken worden belicht.

 Als eerste behandelt cultuurhistoricus prof. dr. Herman Pleij het thema. Hij is bekend van zijn vele tv-optredens, enthousiasmerende vertelstijl en prikkelende stellingnamen. Herman Pleij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde er in 1979 en was er ook hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde en decaan van de Faculteit der Letteren. In 1993 werd Herman Pleij onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat. Bij zijn afscheid van de universiteit werd hij koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Herman Pleij is vooral geïnteresseerd in volksliteratuur en -cultuur, toneel, de rederijkers, de betekenis van de vroege drukpers, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.

Herman Pleij werkt momenteel aan een studie over leven en werken van Anna Bijns te Antwerpen, aan een boek over het literaire en culturele leven in het Amsterdam van vóór de Gouden Eeuw en aan een roman over Willem van Oranje.