Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Emos_labyrintBoekhandel Berne heeft Dick de Boer uitgenodigd om op 25 februari 2012 een geïllustreerde lezing te geven over zijn boek Emo`s reis in de Abdijkerk te Heeswijk.

Kent u Emo al?

De middeleeuwse Norbertijn die in de winter van 1211-1212 een barre tocht maakte van het Groningse Wittewierum naar Rome om bij de paus papieren te halen voor zijn kloosterkerk? Hij wilde bij de paus zijn gelijk halen in een conflict over de stichting van zijn klooster Bloemhof. Eerder was de kerk van Wierum aan Emo`s witte monniken geschonken. Maar hij kreeg ernstige tegenwerking van de Groningse Ernestus een machtig man. Toen Ernestus in zijn verzet ook nog steun kreeg van de bisschop in Münster, was voor Emo de maat vol en ging hij in beroep bij zijn paus. Hij moest zijn conflict wel voorleggen aan de Romeinse Curie.

Dick de Boer, professor middeleeuwse Geschiedenis in Groningen, was zo onder de indruk van de kroniek van Emo, dat hij de reis bestudeerde en nareisde per fiets, auto en te voet. Al reizende kon hij de plaatsbeschrijvingen van Emo vergelijken met zijn eigen waarneming.

Laat u meeslepen door zijn fascinatie met de middeleeuwen, zijn verteltrant, de ervaringen van Emo, de tocht die hij maakte en de prachtige foto’s, die dat tot leven brengen. Op basis van de kroniek van het klooster Bloemhof en met gebruik van talrijke historische documenten schetst hij van dag tot dag een beeld van landschap en samenleving in het Europa aan het begin van de 13de eeuw.

 

Programma 25 februari 2012:

 

14.00 uur               Lezing prof. D. de Boer in de Abdijkerk te Heeswijk

15.00 uur               Koffie of thee in het Abdijhuis.

 

Na de lezing zal Dick de Boer in onze boekhandel aanwezig zijn om zijn boek te signeren en is er tevens gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

U kunt zich aanmelden voor deze lezing via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Toegangsprijs: € 5,00