Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan‘Dat doet Kees toch zo goed.’ Zijn vrouw die dat zegt, is weer even helemaal verliefd. Je ziet het aan haar ogen. Kees doet het ook goed. Hij doet echter gewoon wat hij altijd doet in zijn werk. Plotseling echter ziet zijn vrouw hoe bijzonder het eigenlijk is. Dat is mooi.  Wij herkennen dit ongetwijfeld: ineens valt er een heel ander licht op zaken die zo gewoon zijn.
Ze worden ineens bijzonder.Dit gebeurt vandaag. Jezus is op weg naar Jeruzalem. Ook wij zijn op weg naar Pasen. De dagen rijgen zich aaneen, onze dagen die echt niet iedere dag geweldig zijn. We laten even een ander licht op onze dagelijkse dag vallen. Net zoals bij die drie vrienden van Jezus die met hem meegegaan zijn, de Berg op. Dat gebeurt wel meer als je even loskomt van het gewoel in de vlakte en je een berg opgaat. Afstand nemen, een ander licht toelaten. Gelukkig doen we het nu ook in deze viering. Komt er niet heel veel op ons af nu er nog meer bezuinigd moet worden in de samenleving, in onze economie?
De vette jaren zijn voorbij. Hoe zullen onze kinderen, onze kleinkinderen verder moeten?Als de vrienden van Jezus Hem ineens in een ander licht zien - zijn gelaat verandert en zijn kleren worden zo wit als geen bleker ter wereld maken kan… - dan is Hij in gesprek met Mozes en Elia. Die mensen zijn zijn voorbeelden. Mozes die zijn volk bevrijdt uit de slavernij van Egypte, Elia de profeet die in politiek moeilijke tijden een rechte en eerlijke weg is gegaan, onkreukbaar, onvermurwbaar. Zulke mensen heb je nodig, als het moeilijker wordt. Voorbeelden van mensen die staan voor de zaak van menselijkheid, van eerlijkheid, gewoon de zaak van de liefde.
Deze week kreeg ik zelf zo’n eyeopener. In een vormselbijeenkomst met ouders en jongeren zei een joch van elf jaar dat je met het vormsel ‘vertrouwelijke energie’ krijgt. Zo heb ik het nog nooit gehoord. Energie, pit, geestkracht: ja!
Dat heeft te maken met het ontvangen van het vormsel. De koppeling met het woord ‘vertrouwelijk’ is echter bijzonder. Je voelt dan meteen dat het met relaties te maken heeft. Vertrouwen in elkaar en dat met de nodige energie. Ik ben vol vertrouwen bij onze jongeren.Kan het ons gegeven worden: ons bestaan in een ander licht te zien? Ja, als je je er voor openstelt. Het gaat niet vanzelf. Je zult er wat voor moeten doen. Wij gaan een tocht van veertig dagen naar Pasen. We zijn nu op de tweede halteplaats. We kunnen wat extra’s doen in deze vastentijd. Op de Hongerdoek staan de zeven werken van barmhartigheid afgebeeld: de hongerigen voeden, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdeling opnemen, de zieken bezoeken, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Een korte samenvatting van waartoe wij uitgedaagd worden.
Het is een actieprogramma dat echt niet moeilijk is want een pak koffie extra kopen omdat voedselbanken er om verlegen zitten kunnen velen van ons.
Een extra bezoek aan een zieke vraagt alleen maar een investering in tijd én in luisteren. Niet meedoen met haatdragend praat ten opzichte van buitenlanders staat ook op het programma van Jezus. Zo worden we uitgedaagd om ons te keren tot andere mensen, vooral tot hen die het minder hebben dan wij. Dan zie je je eigen bestaan in een ander licht? Want is al die mensen word je een spiegel voorgehouden. Dan zien we onszelf ook in Gods licht.Wanneer we het zo bezien, bereiden we ons voor op dat nieuwe Licht met Pasen. Het nieuwe licht, de nieuwe paaskaars.
Een nieuwe instelling ook? Wie zich hiervoor openstelt, zal het zeker ontvangen.Jezus en zijn vrienden gingen na die lichtervaring weer naar beneden, de Berg af. Daar was het gewone bestaan met als zijn mooie kanten maar ook met alle geneuzel. Maar als je eenmaal die ander en ook je zelf even hebt zien oplichten, dan is je leven toch echt anders geworden. Willen we dat?
Joost Jansen o.praem.