Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan_thumboverweging op11 maart 2012-03-10
Wat bezielt haar? Of hem? We vragen ons dit wel eens af. Zeker wanneer de reacties van mensen wat ongewoon zijn. Iemand die ineens zijn zaak verkoopt en als vrijwilliger gaat werken in de bushbush van Afrika. Of een man die al zijn verantwoordelijkheden in het sociale leven opzij zet om zijn gehandicapte vrouw te gaan verzorgen. Bij dit tweede voorbeeld vermoeden we al in welke richting we moeten denken. Wat bezielt mensen? Ten goede, soms ook ten kwade als we horen in de media van schietpartijen op een Amerikaanse school of op een eiland bij Oslo. Wat drijft mensen?

Wij komen in het evangelie van vandaag een – je mag wel zeggen – bijzondere Jezus tegen. Hij doorbreekt het gewone beeld dat we van Hem hebben. Geen wijsheidsleraar die bezield op rustige toon mensen raad geeft. Geen goeroe die menigten aan zich bindt. Neen, eerder een straatvechter die niet schuwt om onorthodoxe methoden te gebruiken. Gooi- en smijtwerk, letterlijk, want een zweep komt er aan te pas en tafeltjes worden omvergeworpen.. Wat bezielt Hem?

Er staat geschreven: de ijver voor mijn huis zal u verteren… Dat is mooi, maar moet het zo? Het kan toch wel wat rustiger? Blijkbaar niet. En dat zal ook wel zijn reden hebben. Welke? Het blijft gissen. In ieder geval roept dit verhaal ook bij ons vragen op en maakt het emoties los. Want een heftige reactie roept vergelijkbare krachten op. En wanneer dit niet het geval is dan moeten we ons afvragen of we niet zijn ingeslapen.

Die ijver voor Gods huis, is dat de tempel? Ik vermoed dat het meer is. Want die tempel, dat huis van God staat ook voor de gemeenschap, voor dat volk van God. Wanneer we tot ons laten doordringen waarvoor die tempel allemaal gebruikt werd, dan vermoeden we dat velen zich hadden laten inpakken door winstbejag, door omzetvergroting, door gesjagger met allerlei koopwaar.

‘Ik ben de Heer uw God, die u uit Egypte heb geleid’, hoorden we in de eerste lezing. Het is het refrein van de Tien Woorden. Tien Geboden om die bevrijdende ervaring te behoeden. Hang niet de afgod van het geld aan, vertrouw er op dat een eerlijke verdeling voldoende is. Niet doden, ieder leven is heilig. Houdt de sabbat en kom één dag in de week echt tot rust. Geen echtbreuk, behoed dus de trouw. Kernachtige woorden die allemaal ervaringen oproepen die we herkennen in onze vaak kromme wereld. De Tien Woorden zijn als het ware een omheining van dat huis van God. Die ijver voor Gods huis is dus wel heel belangrijk.

Hebben wij dat? IJver? IJver voor Gods huis? Wat is je missionstatement, klonk het deze week in de abdij. Zeg eens in een paar woorden wat je wilt uitdragen? En ik vertellen dat we graag die goede boodschap van God met velen willen delen in gebed en werk. Midden in de samenleving, met zoveel mogelijk mensen, dus ook met onze uitgaven die over heel Nederland en Vlaanderen gaan. Daarom hebben we een uitgeverij en een boekhandel. Augustinus bekeerde zich doordat hij een kindje hoorde zingen: neem en lees. Daarom moeten mensen de kans krijgen om te nemen en te lezen. En Augustinus nam de bijbel ter hand. Dat Woord van God werd zijn drive.

Wat is je drive?, vroegen zeventig vormelingen uit Heeswijk, Dinther en Loosbroek aan een aantal speciale gasten, gisteren op het abdijterrein. Het was tijdens de jaarlijkse vormselmiddag. Want als iemand mij zijn of haar ijver vertelt, dan kan er ook bij mij iets loskomen. Ik kan dan in vuur en vlam raken, een heilig vuur. Is dat niet wat ons allemaal kan gaan bezielen?

Wij worden allemaal opgeroepen om ons licht niet onder de korenmaat te zetten. Wij zijn bestemd om samen dat huis van God op te bouwen. Soms met een heilig vuur, meestal met de gewone inzet om een zuivere en mooie samenleving in te richten. In een soms verstoorde wereld is daar nood aan. Zullen we daaraan samen werken?

 

Joost Jansen o.praem.