Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan_thumbbij de dodenherdenking 4 mei 2012             
Vrijheid geef je door… welke vrijheid? Want als ik geloof dat mijn mening erg goed is, de beste zelfs en ik gewoon niet kan begrijpen dat iemand er anders over denkt, wat doe ik dan? Ik ben dan toch wel vrij om hem of haar te bewerken? Of dit nu is met woorden of met hardere hand…  Beste mensen, in deze wereld leven, bewegen en zijn wij. Een wereld waarin wij geroepen worden om vrijheid door te geven. Tegelijkertijd denken wij dat we weten wat vrijheid is, en een ander ook, en soms zijn we verbaasd dat er dan toch nog conflicten ontstaan. Ik denk dat dit komt omdat we het niet over de zelfde vrijheid hebben. Er zijn klaarblijkelijk verschillende vormen van vrijheid.

 

Er is de vrijheid die ik me aanmeet om alles te doen wat ik meen dat goed voor mij is. Ik zie voor me een ontzettend leuke groep-8-ter. Hij komt uit een veilig nest en beschouwt de hele wereld als zijn ontdekkingsterrein. Gelukkig heeft hij prima ouders die voordat hij over de schreef dreigt te gaan hem een halt toeroepen. Soms zijn ze net te laat…

Ik denk dat deze groep-8-ter er wel zal komen want hij is ook sociaal. Je merkt dat hij soms zijn vrijheid kan inhouden omdat hij voelt dat hij verantwoordelijk is voor een ander. Bij de vrijheid die je doorgeeft komen dus ook andere mensen in het vizier. Respect komt om de hoek kijken. Het doorgeven van vrijheid kan ook saamhorigheid tot gevolg hebben. Saamhorigheid… Waar luister je dan samen naar? Welke verhalen geef je aan elkaar door? De verhalen hoe het eens was en hoe je bevrijd bent? De verhalen van mensen die een oorlog kunnen navertellen opdat het niet nog eens gebeurt?

Vandaag wordt in de rooms-katholiek kerk over de hele wereld een stukje uit de boodschap van Jezus gelezen waarin Hij zegt: in het huis van God, mijn Vader, is ruimte voor velen. Dat is een boodschap waar je samen naar kunt luisteren. Het opent je voor de mening van een ander. Voor wie je ook ruimte laat, net zoals onze God ruimte schept. Ruimte voor de mening van een ander die gehoord mag worden. Staan wij een samenleving voor waar ruimte is voor velen? Een samenleving waarin je elkaar verrijkt?

Er staat dan geen pasvorm zoals bij Ryan Air om te kijken of je koffer wel de goede maat heeft. Er is veeleer een grote verscheidenheid zodat wanneer je met elkaar rekening houden, elkaar kunt verrijken. Waartoe men komt als men anderen te veel de maat neemt, kunnen we zien in de concentratiekampen, van Hitler-Duitsland tot in Noord-Korea toe. De vrijheid van de een wordt dan de vernietiging van de ander.

 

Aan de vrijheid die wij willen doorgeven moet steeds gewerkt worden, net zoals je steeds moet werken aan je relatie. Die naaste, hij of zij is zoals jij en vraagt ook om vrijheid. Wanneer de vrijheid van de een de vrijheid van de ander ontmoet, dan wordt je vrijheid niet ingeperkt, dan wordt je vrijheid juist veel groter. Want gedeelde vrijheid is vruchtbaar.

Laten we die vrijheid aan elkaar doorgeven. Laten we elkaar verhalen vertellen dat er ruimte is, ruimte voor velen. Laten we elkaar vertellen dat we allemaal kinderen van God zijn. Dan zijn we verbonden met elkaar. Dan bouwen we elkaar op, in vrijheid.

 

Joost Jansen o.praem.