De ene partij na de andere begint zijn verkiezingsprogramma bekend te maken. Ik vroeg mij af: wat zou het verkiezingsprogramma van Jezus vandaag zijn? Zoveel verschillende mogelijkheden worden ons vandaag geboden, van links en uiterst links tot rechts en uiterst rechts. Er zijn partijen die zich bekommeren om het midden en ook is er een partij die moslims wil uitstoten. Maar wat zou het verkiezingsprogramma van Jezus binnen dit geheel zijn?
Dan moeten we eenvoudigweg naar de kern van het feest dat we vandaag vieren: Sacramentsdag. We vieren dat Jezus ons de heilige Tekenen van Brood en wijn heeft nagelaten. Hij heeft gezegd: Dit Ben Ik in jullie midden, vanaf nu tot in lengte van dagen. Steeds opnieuw wanneer je dit Brood deelt en deze Beker laat rondgaan ben Ik in en onder jullie aanwezig. Doet dit keer op keer ter gedachtenis aan Mij. Christenen vieren al tweeduizend jaar lang eucharistie, over de hele wereld. Steeds hetzelfde gebaar. De riten veranderen in de loop der tijden en naar gelang de cultuur. Maar toch blijft dat er brood en wijn op tafel komt, dat de heilige Geest wordt afgebeden over de gaven én over de mensen, dat het verhaal van Jezus’ laatste avondmaal verteld wordt. Te zijner gedachtenis, ja, maar ook om zijn Aanwezigheid operationeel te houden.Het gaat in de eucharistie niet alleen om Brood en Beker. Bij iedere mis wordt het verhaal van Jezus ook op een andere wijze aanwezig gebracht. De Tafeldienst wordt altijd voorafgegaan door een Woorddienst. Er wordt uit de Bijbel gelezen. De verhalen van Jezus maar ook de verhalen van de gemeenschap die Hij op gang heeft gebracht, de Kerk. Verhalen uit de geschiedenis van Jezus want Hij komt ergens vandaan, Hij heeft zijn ‘roots’ in de geschiedenis van Israël.
Of het nu de dienst van de Tafel is of de Woorddienst: steeds gaat het om mensen bijeen te brengen, om mensen te verzoenen, te verzoenen met elkaar, te verzoenen met hun bestemming, te verzoenen met God. Dat gebeurt allemaal in de eucharistie. Dit wordt ook wel Het Sacrament genoemd, binnen de trits van de zeven sacramenten. Dat is trouwens ook het doel van ieder sacrament: een verbinding leggen tussen mensen en God. Wij zouden dus zelf ook sacrament moeten zijn… Verbindingen leggen onder mensen en die mensen weer met God….
De kern van het verkiezingsprogramma van Jezus draait om deze waarden: verzoenen, breken en delen, elkaar genezen, de goede Geest uitdragen. Het gaat Hem om te zorgen dat deze aarde leefbaar blijft en mensen elkaar in vrede opbouwen. Het verkiezingsprogramma van Jezus gaat niet over hoeveel procent we de komende tijd in koopkracht voor- of achteruit gaan. Het menselijk geluk, het welzijn van de mens is hiervan niet afhankelijk. Dit verkiezingsprogramma gaat ook niet over ‘snoeien om te groeien’. Jezus’ verkiezingsprogramma drukt Hij wel uit in het vieren van het Laatste Avondmaal, in de eucharistie. Hij breekt en deelt zijn eigen leven. Tot de dood. Dat doen we Hem niet onmiddellijk na! Maar het wordt ons wel in handen gegeven.
Letterlijk ook ‘in handen gegeven’. Want bij de eucharistie ontvangen wij in het kleine stukje heilig Brood het leven van Jezus. Wij ontvangen zijn levenservaring én we ontvangen zijn oproep om bijeen te brengen, te verzoenen, te bouwen aan een nieuwe wereld. Deze verantwoordelijkheid wordt ons met dat kleine stukje heilig Boord ‘in handen gegeven’. Deze week zei een van ons na de mis: ‘Pastoor ik heb inzicht gekregen.’ Ik was nieuwsgierig. ‘Vertel eens.’ ‘De kerk is prachtig gerestaureerd. Het cultureel centrum is gerenoveerd. De ontmoetingstuin is gecreëerd. Alles ligt er prachtig bij. Nu kan Jezus weer terugkomen. Alleen de datum weet ik nog niet.’ Zo breken en delen met elkaar, zo je verantwoordelijkheid in geloof nemen, dat Jezus zich onder ons zou herkennen. Is dat niet de opdracht die ons in de eucharistie in handen wordt gegeven?
Joost Jansen o.praem.