Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Gezondheid

Bernhezer gehandicaptenbalOp zondag 18 oktober 2015 organiseert Stichting Bernhezer Gehandicapten Bal weer een gezellige rommelmarkt.

Mocht u tijdens uw zomervakantie uw zolder/schuur of kasten op gaan ruimen gooi niet zomaar meteen alles weg. Veel dingen zijn in uw ogen rommel maar voor anderen heel erg bruikbaar of mooi.

Dus hebt u nog rommeltjes staan waarvan het zonde is om deze zomaar weg te gooien of wilt u gewoon eens proeven van de gezelligheid van een rommelmarkt, huur dan eens een kraam. Voor de kosten hoeft u het niet te laten want een kraam kost slechts 10 euro. Deze komt samen met het entree geld ten goede van het Bernhezer Gehandicaptenbal die op de eerste zondag in november het verkleedbal organiseert voor verstandelijke en/of lichamelijke gehandicapten.

Wilt u het een ander gunnen om er met uw spulletjes van door te gaan, bel of mail dan naar: Tel. 0412-611251 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. u kunt ons ook volgen via facebook.

Wij zien u graag op onze gezellige rommelmarkt van 18 oktober of van 13 december 2015.

Bezoekers zijn op die dagen welkom vanaf 9.30 uur, entree € 1,50.

Waar: Partycentrum ’t Maxend 22a 5388 TX Nistelrode Tel. 0412 611251

Sla soep_met_kerrieJohn van der Wijst, was kok van beroep maar hij kookt ook iedere maand met een aantal liefhebbers van lekker eten en goede wijn. Wij hebben John bereid gevonden om iedere 1e vrijdag van de maand een lekker recept van de kookclub op onze site te zetten, gevarieerd van voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht. Deze keer een Sla soep met kerrie.

 

 

 

 

Sla soep met kerrie

Recept 7 personen

70 gr roomboter

Olijfolie

1.5 sjalot

1.5 tl kerriepoeder

Zeezout

Mespunt citroenrasp

1 grote kropsla

150 ml witte wijn

400 ml kippenbouillon (van blokjes)

300 ml room

70 gr crème fraiche

7 sneetjes boerenbrood

Stukje Parmezaanse kaas

Verhit de boter en een scheutje olijfolie in een pan en bak de sjalot kort met de kerriepoeder, vers gemalen peper en zeezout zodat de sjalot niet kleurt. Voeg de citroenrasp toe.

Pluk de sla. Houd voldoende mooie blaadjes over om de sneetjes brood mee te beleggen en voeg de rest toe aan het sjalottenmengsel. Laat de sla slinken en blus af met de witte wijn. Voeg de bouillon, room en crème fraiche toe, verwarm opnieuw en laat kort koken. Pureer het mengsel in de blender of keukenmachine en giet door een zeef.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het boerenbrood kort goudbruin. Laat het eventueel uitlekken op keukenpapier en strooi er zeezout over. Verdeel de overgebleven blaadjes sla erover en maak af met geschaafde Parmezaanse kaas.

Schenk de soep in voorverwarmde kommen en leg het broodje er bovenop.

LaverhofDe zorgorganisaties Retraitehuis in Uden en Laverhof in Heeswijk-Dinther en Schijndel hebben aangekondigd dat zij voornemens zijn op 1 januari 2016 te gaan fuseren. De intentieverklaring is op 19 juni 2015 getekend door beide bestuurders, P. Beijers en B. Pluijter. De bestuurders C. Pijnenburg en J. van Grinsven van Hercules, verhuurder en eigenaar van het gebouw en het terrein van het Retraitehuis, hebben de intentieverklaring mede ondertekend.

Het Retraitehuis in Uden heeft de afgelopen jaren de omslag gemaakt naar een gezonde, ondernemende en wendbare organisatie. Om deze kwaliteiten te versterken heeft het Retraitehuis Laverhof gevraagd een duurzaam samenwerkingsverband aan te gaan. Voor het Retraitehuis is het van groot belang met behoud van identiteit haar zorg- en dienstverlening waardig te blijven ontwikkelen en zij verwachten in Laverhof de juiste partner te hebben gevonden.

Laverhof en het Retraitehuis vinden in elkaar goede zorgpartners, die de kracht van de lokale wijkgerichte zorg ondersteunen.

 


Informatie over de organisaties

Laverhof: www.laverhof.nl

Laverhof bestaat uit de locaties Cunera/De Bongerd in Heeswijk en Mgr. Bekkershuis en St. Barbara in Schijndel. Daarnaast biedt Laverhof behandeling, revalidatie en ondersteuning thuis.

Laverhof richt zich op de ondersteuning van ouderen uit de regio’s Heeswijk en Schijndel en de zorg voor religieuzen, behorend tot de Nederlandse Provincie van de Sociëteit van Zusters van J.M.J. en de Zusters van Liefde van Schijndel.

Retraitehuis: www.retraitehuis.nl

RetraitehuisHet Retraitehuis in Uden biedt wonen en waardige zorg in een woonzorgcentrum met verpleeghuiszorg. Het Retraitehuis heeft de wortels van haar bestaan 25 jaar terug als kloosterbejaardenoord. De samenwerking met de zusters van de Congregatie Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest is nog steeds levendig.

 


 2015-06-22 Laverhof

Op de foto staan van links naar rechts:

B. Pluijter (Retraitehuis), C. Pijnenburg (Hercules), P. Beijers (Laverhof) en J. van Grinsven (Hercules)

GetAttachment.aspxDe zomervakantie komt eraan. Tijd voor velen om weer massaal de zon op te zoeken. Afgelopen jaar reisden zo’n 1,4 miljoen mensen naar bestemmingen waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Met name bestemmingen dichtbij, zoals Kroatië, Turkije, Bulgarije en Marokko  zijn in trek bij gezinnen; ook hier loopt de reiziger risico op het oplopen van besmettelijke geelzucht (hepatitis A). Een vaccinatie kan veel leed voorkomen.


Lees hetvolledige artikel op onze website.

vivaanHet Alzheimercafé op dinsdag 21 april van 19.00 tot 21.30 uur in de Eigen Herd aan de Rooijsestraat in Uden, heeft als thema: Thuis fijne dagen beleven. Ook iemand met dementie wil nuttig bezig zijn. Bezigheden geven afleiding en zorgen voor structuur in de dagindeling. Actief zijn houdt mensen betrokken bij de wereld om hen heen. Het valt vaak niet mee om passende bezigheden te vinden, die je thuis kunt doen. Een activiteitenbegeleidster legt uit wat leuke activiteiten zijn en wat zij doet als iemand zelf geen interesse heeft.

Elke derde dinsdagavond van de maand kunnen mensen die iets met dementie hebben, elkaar in een informele sfeer ontmoeten in het Alzheimercafé in Uden. Dat is er voor alle geïnteresseerde inwoners van de gemeenten Boekel, Uden, Landerd, Veghel, Bernheze en Sint-Oedenrode. De organisatie is in handen van Alzheimer Nederland, afdeling Oss-Uden-Veghel, de GGZ, BrabantZorg en Vivaan. Elke maand wordt er een thema aan de orde gesteld en voor bezoekers is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. In het café komen mensen met dementie, hun naasten die voor hen zorgen en anderen die vanuit interesse of beroepsmatig iets met dementie te maken hebben. Bezoekers van het Alzheimercafé kunnen zo gemakkelijk hun vragen stellen aan professionals.

Pim van LommelOp maandag 16 maart spreekt de cardioloog Pim van Lommel in de Abdij van Heeswijk-Dinther over zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen (BDE) na een hartstilstand.

De verbinding tussen Sterven en Leven staat in de 40-dagentijd voor Pasen centraal. Bij sterven komt altijd onbewust de vraag naar voren wat er na de dood is. Dan is even “over de grens” kijken een bijzondere ervaring.

Is er zoiets als leven na de dood? Bestaat er een ziel? Waar blijft je bewustzijn als je hersenen uitvallen? De “continuïteit van ons bewustzijn” is volgens van Lommel het antwoord op deze vragen die centraal staan. Mevrouw van Lennep-Kernkamp komt zelf vertellen over haar eigen bijna-dood ervaring.

De avond begint om 20.00 uur (kerk open 19.30 uur). De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Het reserveren van kaarten is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen in verband met de grote belangstelling. Reserveren kan via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pim van Lommel

Cardioloog Pim van Lommel is internationaal bekend door zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden. Hij schreef er in 2007 een boek over: “Eindeloos Bewustzijn”.

Van Lommel publiceerde erover in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet in 2001 en van zijn boek zijn inmiddels meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

Een ‘bijna-doodervaring’ is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Het verandert mensen blijvend. Volgens Van Lommel is de heersende visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

bernhezeWethouder Jan Glastra van Loon geeft donderdag 5 maart het officiële startsein voor het 'Informatiepunt Welzijn HDL' in cultureel centrum Servaes in Heeswijk-Dinther. Het informatiepunt is een initiatief van de werkgroep Zorgparticipatie HDL.

“Ook in de andere kernen wordt volop initiatief genomen om zorg en welzijn te organiseren. We zijn hier erg blij mee. We zullen het samen moeten doen”, vertelt wethouder Jan Glastra van Loon.

Samenwerking

De gemeente probeert bij deze zorginitiatieven zoveel mogelijk te faciliteren. Dit kan ondersteuning zijn in middelen, expertise of verbinding leggen tussen mensen en partijen. Belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan. Jan Glastra van Loon: “Door alle veranderingen in de zorg is er niet één juiste weg. We zullen het samen moeten uitvinden door het maar gewoon te doen. Er zijn al mooie voorbeelden van wat er in de kernen van Bernheze gebeurt.”

Ook de welzijnsorganisaties spelen een belangrijke rol bij de initiatieven. Vrijwilligers van de initiatieven begeven zich in de ‘haarvaten’ van de maatschappij en vangen signalen op die welzijnsorganisaties niet of pas veel later zouden bereiken. Ook kunnen oplossingen voor mensen die bij de organisaties aankloppen vaak gevonden worden in de burgerinitiatieven.

Informatiepunt Welzijn Heeswijk-Dinther en Loosbroek

Inwoners van Heeswijk-Dinther en Loosbroek kunnen bij het informatiepunt terecht met vragen. Het is vooral bedoeld voor de oudere inwoners van de dorpen. Elke donderdag zitten er van 10.00 tot 12.00 uur twee adviseurs om de inwoners te helpen.

Kijk voor alle initiatieven in Bernheze op www.bernheze.org/zorginitiatieven 

Bernhezer gehandicaptenbalStichting “Bernhezer gehandicapten bal” organiseert op 22 maart een rommelmarkt in Partycentrum ‘t Maxend te Nistelrode. We zijn op zoek naar kraamhouders die op deze gezellige rommelmarkt een kraam willen huren voor slechts 10 euro.

Het Bernhezer gehandicapten bal is een organisatie die op de eerste zondag van november haar jaarlijks welbezocht evenement het “verkleedbal” organiseert. Dit is een feestmiddag voor mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Op deze middag waar ook de mooist verkleedde wordt gekozen zullen diverse kapellen belangeloos optreden en boeken we elk jaar weer een leuke artiest.Dit is alleen mogelijk door de vele vrijwilligers en donaties. Zelf als organisatie organiseren we diverse evenementen om geld in te zamelen, waaronder deze rommelmarkt die we meerdere keren per jaar terug laten komen en op tweede paasdag het internationaal accordeon festival, wat elk jaar weer een groot succes is.

Heeft u nog leuke spulletjes waar u graag een ander blij mee wilt maken? Twijfel dan niet langer en huur een kraam voor maar slechts 10 euro. Op zoek naar leuke hebbedingetjes, bezoek dan deze gezellige rommelmarkt, een gezellig uitje met de hele familie. Heeft u zin in een lekkere snack, stevige hap of liever een kopje koffie? Partycentrum ’t Maxend heeft een ruime kaart om de innerlijke mens te verwennen voor ieders portemonnee. De bezoekers zijn welkom van 9:30 tot 15:00 uur.

Voor informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel: 0412 61 12 51

http://www.bernhezergehandicaptenbal.nl/ 

Wij hopen u te zien op 22 maart in:

Partycentrum ’t Maxend, Maxend 22 a 5388 TX Nistelrode

situatie gewijzigdOp de vooravond van 2015 is nog steeds volstrekt onduidelijk hoe het zit met de intensieve kindzorg.

Dat stelt Gitte van den Eertwegh, moeder van de negenjarige Rob die geboren werd met een open ruggetje. SP-kamerlid Renske Leijten heeft naar aanleiding van de situatie van het gezin, dat onlangs naar Heeswijk-Dinther verhuisde, kamervragen gesteld over de 'zorgchaos'.

Twee dagen voor het in werking treden van de Wet Langdurige Zorg (die in de plaats komt van de Algemene Wet Bijzonder Zorg, AWBZ) kreeg Van den Eertwegh te horen dat ze zich tot de gemeente moet wenden voor de intenstieve kindzorg voor hun gehandicapte zoon. "Terwijl ik ervan uitging dat de kosten door de zorgverzekeraar gedekt zouden worden", zegt ze.

Kamerlid Leijten wil weten of er nog meer mensen zijn die op de valreep van hun zorgverzekeraar te horen hebben gekregen dat ze zich bij een ander loket moeten melden en niet, zoals afgesproken, onder de 'moeilijk indiceerbaren' vallen. "Vindt u het wenselijk dat mensen twee dagen voordat alle nieuwe regels ingaan, wederom in onzekerheid worden gebracht? Is er geen 'sluitingsdatum' afgesproken", wil ze van de minister van Volksgezondheid weten.

 

Bron: ED

CommovareSerie workshops, start 24 januari in abdij Heeswijk

Heb je zin in beweging en heb je behoefte aan meer balans in hun leven en lijf? Kom dan naar de serie maandelijkse workshops die Annemieke Brinkman vanaf 24 januari geeft in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. In deze workshops is het lijf is de ingang om te ervaren hoe het met je is en wat je nodig hebt. Door ontspannende en inspannende oefeningen met (energetisch) lichaamswerk kun je weer meer de energie in je lijf en in je leven gaan voelen. Het zijn workshops vol beweging: minder praten en meer waarnemen en voelen. Doordat er gewerkt wordt met een vaste groep is er ruimte om aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling.

De workshops hebben thema’s en tegelijkertijd is het programma flexibel. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.

Data basisgroep (geen tot weinig ervaring): zaterdagochtend 24-1, 21-2, 21-3, 25-4 van 10.00 tot 12.00 uur.

Data verdiepingsgroep (ervaring gewenst): zaterdagmiddag 24-1, 21-2, 21-3, 25-4 van 13.30 tot 16.30 uur. Informatie en opgave: Commovare, Annemieke Brinkman, www.commovare.nl , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T 06-10298944.

Plas AppWie een chronische darmziekte heeft, zwanger is of op stap met kleine kinderen, heeft graag een wc in de buurt. De HogeNood-app brengt verlichting.

Nooit geweten. Het hoofdbureau van politie in Nijmegen heeft toiletten waar iedereen op mag die het vriendelijk vraagt. Eerst aangifte doen is niet nodig. "Onthoud maar voor de volgende keer", zegt de agent aan de balie er nog uiterst hartelijk bij. "We zijn open van acht uur 's morgens tot elf uur 's avonds."

Je moet ze maar kennen, de plekken waar niemand moeilijk doet als je een keer écht moet. In je eigen woonplaats zal dat misschien nog lukken, maar wat als je een keer in een andere stad bent? Wie kampt met een plasprobleem of de ziekte van Crohn, met een stoma rondloopt, zwanger is of kleine kinderen heeft, denkt wel 3 keer na voordat -ie de deur achter zich dichttrekt. Veel supermarkten of winkelketens zitten niet te wachten op klanten die van hun toiletten willen gebruikmaken. Deze zijn bestemd voor het personeel en te vinden in ruimten die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek .

Onverwachte locaties
Op de HogeNood-app voor zowel android als iPhone kun je in zo'n geval vinden waar je wel welkom bent. Bij de Hema's, Intratuins en V&D's van ons land bijvoorbeeld. Maar ook op plekken die je zelf niet zo snel zou verzinnen, zoals sporthal De Zaert in het Brabantse dorp Heeswijk-Dinther. Voor een rolstoeler waarschijnlijk nét te ver weg als in de plaatselijke super de nood plots hoog is. Maar dan is er nog een gerede kans dat de openbare bibliotheek open is. Of dat zo is, kun je van het telefoonscherm aflezen: de cijfers die de afstand tot de locatie aangeven, kleuren dan groen.

De locaties op de app zijn alle nagetrokken, claimt het bedrijf Hoge Nood uit Heerhugowaard. "Wij willen voorkomen dat je op basis van onze gegevens je behoefte dan maar tegen een boom moet doen", zegt Bastiaan Meindersma, een van de 4 initiatiefnemers van de app. "Daarom vragen we altijd om goedkeuring van het bedrijf."

Zie ook

thumb ggz oost brabantimagesVandaag,10 oktober verschijnt LINK, het publieksmagazine over psychische gezondheid. De vijfde editie van dit gratis blad verschijnt in een oplage van 100.000 exemplaren bij het regionaal dagblad in regio’s Den Bosch, Helmond, Land van Cuijk en Oss/Uden/Veghel. Het magazine met als thema Leefstijl valt op de deurmat van de abonnees op de dag van de psychische gezondheid.


Een thema dat aandacht krijgt in dit blad, omdat een gezonde leefstijl een positieve uitwerken kan hebben op herstel van een psychische aandoening.  Vier inwoners van Brabant vertellen erover. 

In deze editie verder:

- Een interview met couturier Addy van den Krommenacker

- Een reportage van de Centra voor Psychisch Herstel (CPH): over hoe de CPH leefstijl in zet tijdens opname / behandeling

- Een achtergrondverhaal over autisme

- De werkdag van een verpleegkundig specialist

- Verwennerij voor cliënten in de Efteling

LINK bestrijdt de vooroordelen en taboes die er rusten op het hebben van een psychische aandoening. De LINK heeft een oplage van 100.000 en wordt verspreid als bijlage bij edities van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en de Gelderlander en via diverse zorglocaties en zorgcentra. Ook kunt u het blad digitaal bekijken op onze website  www.ggzoostbrabant.nl/linkplus of een exemplaar opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .