Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

130908 Adam_City_SwimHet is zondagmorgen 8 september. Het heeft de hele nacht en vroege ochtend enorm gegoten. Zelfs het weer werkt dus mee om de Amsterdamse grachten schoon te spoelen. Vandaag nemen immers 2000 zwemmers een duik in wat eens de riolen van Amsterdam waren. Niet meer zo smerig als vroeger, maar helemaal fris zijn ze toch zeker ook niet te noemen.

Met een volle touringcar, grotendeels gesponsord door de taxi-bedrijf Dortmans, vertrekken we vanaf het marktplein in Dinther. Aan boord de zwemmers Miranda Smits, Sabine van Lamoen, Miranda van Asseldonk en Marko Konings, familie, vrienden en uiteraard  ALS-patiënt Twan Smits. Zonder hem hadden we waarschijnlijk nooit mee gedaan aan de City Swim. Toen Twan bijna drie jaar geleden vertelde dat hij ALS had, wist bijna niemand wat dat precies inhield. Nu weet iedereen van vriendengroep “de tuinders” het allemaal en kennen we ook het verloop van deze vreselijke ziekte. De aansturing van de spieren valt uit waardoor deze afsterven. Armen en benen doen niet meer waarvoor ze gemaakt zijn, de spraak wordt aangetast en uiteindelijk werken ook de longen niet meer. Na de diagnose ALS heeft een patiënt een gemiddelde levensverwachting van drie tot vijf jaar. Een geneesmiddel is er niet. Machteloosheid overvalt je wanneer je dat allemaal ontdekt. Wat kun je nou in hemelsnaam doen voor een ALS-patiënt?

Vorig jaar was de eerste editie van de Amsterdam City Swim, een zwemtocht om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor deze slopende ziekte. Met een groepje van zes zwemmers werd deelgenomen, onder hen ook Miranda Smits, de vrouw van Twan. Mede vanwege het mooie weer en de deelname van prinses Maxima werd het een groot succes. Als gevolg hiervan liep de voor-inschrijving dit jaar zo hard dat er al binnen een paar dagen geen individuele zwemmers meer in konden schrijven. Er was nog wel ruimte voor businessteams, maar die moeten wel 1000 euro inschrijfgeld op tafel leggen. Gelukkig bleek Canon Nederland bereid om vanuit hun maatschappelijke doelstellingen dit initiatief te ondersteunen. Waarvoor onze hartelijke dank.