Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

griepspuitIn de maanden oktober en november is het voor mensen met diabetes en met een ziekte van longen, hart, lever of nieren sterk aangeraden om zich tegen griep te laten vaccineren. Mensen, jonger dan 65 jaar, met diabetes doen dit nog te weinig.

Ook alle 65 plussers, zelfs als ze zich gezond en fit voelen, doen er goed aan zich jaarlijks te laten inenten. Ook zij kunnen het risico op complicaties door griep verminderen door griepvaccinatie.
Het griepvirus duikt elke winter terug op en kan tot een kwart van de bevolking ziek maken. Voor de meeste mensen volstaat het om een weekje uit te zieken. Mensen die tot de risicogroep behoren, laten zich het best vaccineren om zich te beschermen tegen de ziekte en haar complicaties. Dat zijn mensen met diabetes, hart-, long-, lever- of nierziekten en ook alle 65 plussers. Iedereen die in nauw contact leeft met deze mensen of er beroepshalve dikwijls mee omgaan, doet er ook goed aan zich te laten inenten.

Bij de 65-plussers laten ongeveer 6 op 10 zich vaccineren tegen de griep. Heel andere cijfers voor de doelgroepen jonger dan 65 jaar. Zo zouden slechts 2 à 3 op 10 diabetici en nauwelijks 1 op 10 COPD-patiënten zich jaarlijks laten vaccineren. Griepvaccinatie blijkt nochtans de frequentie van verwikkelingen bij diabetici en het aantal hospitalisaties met ongeveer de helft te doen dalen, terwijl het aantal sterfgevallen tijdens het griepseizoen bij gevaccineerde diabetici bijna 60% lager ligt dan bij niet-gevaccineerden.

Een griepvaccinatie betekent niet dat u niet meer ziek kan worden, maar de kans op griep wordt aanzienlijk kleiner en zeker de kans op complicaties neemt drastisch af.