Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

BorstonderzoekOp 8 augustus 2014 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heeswijk-Dinther. Tot nu toe kan gesproken worden van een succesvol verlopen

bevolkingsonderzoek in Heeswijk-Dinther. De opkomst bedroeg tijdens de vorige ronde 86,64 %. Dit is ruim boven het landelijk vereiste minimum van 70%.

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1 op de 8 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. De grote verdienste van het bevolkingsonderzoek is dat borstkanker in zo'n vroeg stadium kan worden ontdekt dat een knobbeltje vaak nog niet voelbaar is. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het borstonderzoek

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto's van de borsten. Omdat met moderne apparatuur wordt gewerkt, is de stralingsbelasting minimaal. Binnen 2 weken ontvangt de vrouw een schriftelijke uitslag van het onderzoek.

Het onderzoek is gratis en wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide radiodiagnostisch laboranten.

Voor wie?

Eenmaal per 2 jaar worden de vrouwen uitgenodigd voor het onderzoek als ze tussen de 50 en 75 jaar oud zijn. Conform de landelijke richtlijnen, zijn dat in 2014 de vrouwen geboren in de jaren 1939 t/m 1964. Vrouwen uit Heeswijk-Dinther met de postcodes 5471 t/m 5473 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Resultaten vorige ronde

Tijdens de vorige ronde was de opkomst in de gemeente Heeswijk-Dinther 86,64 %. Dit betekent dat 1.219 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 18 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Onderzoekscentrum

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Het onderzoekscentrum staat tot begin september op parkeerterrein/marktterrein Plein 1969 nabij de bibliotheek in Heeswijk-Dinther.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker of voor het verzetten van de afspraak, bel de informatielijn bevolkingsonderzoek borstkanker. De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 340.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl