Wie een chronische darmziekte heeft, zwanger is of op stap met kleine kinderen, heeft graag een wc in de buurt. De HogeNood-app brengt verlichting.
Nooit geweten. Het hoofdbureau van politie in Nijmegen heeft toiletten waar iedereen op mag die het vriendelijk vraagt. Eerst aangifte doen is niet nodig. "Onthoud maar voor de volgende keer", zegt de agent aan de balie er nog uiterst hartelijk bij. "We zijn open van acht uur 's morgens tot elf uur 's avonds."
Je moet ze maar kennen, de plekken waar niemand moeilijk doet als je een keer écht moet. In je eigen woonplaats zal dat misschien nog lukken, maar wat als je een keer in een andere stad bent? Wie kampt met een plasprobleem of de ziekte van Crohn, met een stoma rondloopt, zwanger is of kleine kinderen heeft, denkt wel 3 keer na voordat -ie de deur achter zich dichttrekt. Veel supermarkten of winkelketens zitten niet te wachten op klanten die van hun toiletten willen gebruikmaken. Deze zijn bestemd voor het personeel en te vinden in ruimten die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek .
Onverwachte locaties
Op de HogeNood-app voor zowel android als iPhone kun je in zo'n geval vinden waar je wel welkom bent. Bij de Hema's, Intratuins en V&D's van ons land bijvoorbeeld. Maar ook op plekken die je zelf niet zo snel zou verzinnen, zoals sporthal De Zaert in het Brabantse dorp Heeswijk-Dinther. Voor een rolstoeler waarschijnlijk nét te ver weg als in de plaatselijke super de nood plots hoog is. Maar dan is er nog een gerede kans dat de openbare bibliotheek open is. Of dat zo is, kun je van het telefoonscherm aflezen: de cijfers die de afstand tot de locatie aangeven, kleuren dan groen.
De locaties op de app zijn alle nagetrokken, claimt het bedrijf Hoge Nood uit Heerhugowaard. "Wij willen voorkomen dat je op basis van onze gegevens je behoefte dan maar tegen een boom moet doen", zegt Bastiaan Meindersma, een van de 4 initiatiefnemers van de app. "Daarom vragen we altijd om goedkeuring van het bedrijf."