Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Pim van LommelOp maandag 16 maart spreekt de cardioloog Pim van Lommel in de Abdij van Heeswijk-Dinther over zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen (BDE) na een hartstilstand.

De verbinding tussen Sterven en Leven staat in de 40-dagentijd voor Pasen centraal. Bij sterven komt altijd onbewust de vraag naar voren wat er na de dood is. Dan is even “over de grens” kijken een bijzondere ervaring.

Is er zoiets als leven na de dood? Bestaat er een ziel? Waar blijft je bewustzijn als je hersenen uitvallen? De “continuïteit van ons bewustzijn” is volgens van Lommel het antwoord op deze vragen die centraal staan. Mevrouw van Lennep-Kernkamp komt zelf vertellen over haar eigen bijna-dood ervaring.

De avond begint om 20.00 uur (kerk open 19.30 uur). De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Het reserveren van kaarten is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen in verband met de grote belangstelling. Reserveren kan via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pim van Lommel

Cardioloog Pim van Lommel is internationaal bekend door zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden. Hij schreef er in 2007 een boek over: “Eindeloos Bewustzijn”.

Van Lommel publiceerde erover in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet in 2001 en van zijn boek zijn inmiddels meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

Een ‘bijna-doodervaring’ is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Het verandert mensen blijvend. Volgens Van Lommel is de heersende visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.