Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

infoepd.jpgHuisartspraktijken in deze regio en de Huisartsenpost HOV starten binnenkort met de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Hierdoor kan een huisarts op de huisartsenpost snel actuele medische gegevens van een patiënt opvragen en inzien.

Naar verwachting zal dit tot een betere kwaliteit van zorg leiden.  

Het kan nog geruime tijd duren voordat de medische gegevens van alle patiënten beschikbaar zijn op de huisartsenpost. Dit is onder andere het gevolg van het feit dat huisartsen met verschillende computersystemen werken. Op de website van de huisartsenpost, kunnen patiënten zien of hun praktijk aangesloten is.

Medisch dossier

De gegevens die de huisarts van een patiënt bijhoudt vormen het medisch dossier van de patiënt. Tot nu toe kon een huisarts op de huisartsenpost niet beschikken over deze dossiers. Door de computersystemen van praktijken en huisartsenpost aan elkaar te koppelen kan dat straks wel. Overigens zullen niet de complete patiëntendossiers beschikbaar zijn op de huisartsenpost. De uitwisseling blijft beperkt tot een samenvatting van de belangrijkste gegevens.

Inzage

Alleen de behandelend huisarts op de huisartsenpost mag de samenvatting inzien. Andere artsen (bijvoorbeeld bedrijfsartsen) en zorgverzekeraars hebben geen toegang tot de informatie. De uitwisseling is omgeven met strikte privacyvoorschriften. Patiënten die niet willen dat hun gegevens worden uitgewisseld kunnen hier bezwaar tegen maken. Op de praktijken van deelnemende huisartsen zijn informatiefolders en bezwaarformulieren beschikbaar.

Landelijke uitwisseling

Ook op nationaal niveau wordt momenteel gewerkt aan uitwisseling van medische gegevens. We spreken dan van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Iedere inwoner van ons land heeft hierover onlangs een brief en een folder ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.