Volgens directeur Gerben Welling van Huisartsenpost HOV wijken de cijfers voor de regio ’s-Hertogenbosch, Oss, Veghel en Zaltbommel nauwelijks af van het landelijk gemiddelde. Hij zegt: “Het aantal griepgevallen ligt bij ons zelfs iets lager dan in de rest van het land. Er is dan ook geen enkele reden voor ongerustheid. Door extra mensen in te zetten nemen we het zekere voor het onzekere. Maanden geleden toen de Mexicaanse griep zich aankondigde, hebben wij plannen gemaakt voor de situatie die er nu aankomt. In de praktijk betekent het dat we het aantal hulpvragen nauwkeurig meten en analyseren. Als we bepaalde aantallen bereiken dan zetten we extra mensen en materieel in. Alles in de organisatie is in gereedheid om de diverse stadia van deze griepgolf het hoofd te kunnen bieden.”
Het is in deze tijd van extra drukte op de huisartsenposten van groot belang dat patiënten altijd eerst bellen met het centrale nummer 0900 - 8860 en niet zomaar onaangekondigd naar de huisartsenpost gaan. En wie zich doordeweeks overdag niet goed voelt, moet niet wachten tot het avond is maar direct contact opnemen met de eigen huisartspraktijk. Denk ook aan het op tijd aanvragen van herhaalrecepten bij de eigen huisarts. Alle beetjes helpen om de bereikbaarheid van het callcenter optimaal te houden en de wachttijd aan de telefoon te beperken.”
Patiënten met griepverschijnselen die door een huisarts gezien moeten worden, zullen zoveel mogelijk thuis bezocht worden. Als dat op een gegeven moment niet meer haalbaar is omdat het om te grote aantallen gaat worden mogelijk centrale plaatsen ingericht waar grieppatiënten zich kunnen melden. Om besmettingsgevaar te voorkomen worden ze daar dan apart gehouden van andere patiënten. Maar voorlopig is dit nog niet aan de orde en kan de verwachte extra drukte worden opgevangen door extra huisartsen, assistenten en chauffeurs in te zetten.
Het is denkbaar dat de wachttijd aan de telefoon de komende weken zal oplopen als gevolg van de toenemende drukte. De diensdoende huisartsen en doktersassistenten zullen bovendien ruim de tijd nemen om met patiënten te praten en als dat nodig is ze nader te informeren en gerust te stellen. Volgens directeur Welling weten de meeste mensen hoe het werkt bij de huisartsenpost en wacht vrijwel iedereen netjes op zijn of haar beurt. Hij zegt: “En voor wie met iets zit dat geen enkel uitstel verdraagt, is er altijd nog de mogelijkheid de