Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Elly_en_Melvin_van_UdenIk wil graag zelfstandig wonen, maar dan wel in Heeswijk Dinther”, vertelt Melvin. “Ik ken het dorp en de mensen en het is lekker dicht bij mijn ouders.” “Toen Melvin 16 was zijn we ons gaan oriënteren op woonmogelijkheden voor hem”, gaat moeder Elly verder. “Mijn man en ik willen een fijne woonplek voor Melvin met de juiste zorg.

 Als wij er straks niet meer zijn, wil ik niet dat zijn broer en zus voor hem moeten zorgen. Dus belde ik naar MEE Noordoost Brabant met de vraag hoe ik dit moet aanpakken”. 

  Al sinds Melvin 14 jaar is krijgt hij, als het nodig is, ondersteuning van MEE. “MEE heeft me geholpen bij het zoeken naar een leuke vrijetijdsactiviteit en heeft me begeleid op school”, kijk Melvin terug. “Als voorbereiding op het zelfstandig wonen volgde ik ook cursussen bij MEE.”

n eerste instantie schreef Melvin zich in voor een woonvorm die uiteindelijk niet doorging.“Dat was een grote teleurstelling”, vertelt Melvin. “Ik had me er heel erg op verheugd.” Wijs geworden na deze ervaring zocht Elly op advies van MEE contact met andere ouders van jongeren met een beperking en volwassenen met een beperking die ook een woonwens hebben. Uiteindelijk formeerden ze een groep van twaalf woningzoekenden. “Het is een heel gevarieerde groep, van jong tot oud met een diversiteit aan beperkingen. Maar wat we delen is dat iedereen een woonplek mét zorg zoekt in Heeswijk Dinther. Als groep wilden we met zorgaanbieders bekijken wie onze woonwensen kon realiseren. Lotte, consulent bij MEE, heeft ons daarbij geholpen. Lotte ondersteunde onze groep op allerlei gebied. Ze initieerde bijeenkomsten, bracht ons in contact met zorgaanbieders en hielp ons om de weg te vinden in de jungle van regelingen en instanties. Ook hielpen Lotte en haar collega’s ons bij het aanvragen van de nodige indicaties voor Melvin en de anderen.” 

Naast de twaalf mensen uit de groep van Elly en Melvin zijn er nog acht belangstellenden voor het woonproject. “De plannen liggen er”, vertelt Elly. “Met elkaar hebben we een pakket van eisen samengesteld en de juiste indicaties zijn voor handen. Nu de bouwvergunningen nog.” Zorgaanbieder Cello begeleidt het project nu verder. Naar eigen zeggen op locatie Ter Weer.

  “Ik kan niet wachten tot er echt gebouwd gaat worden”, zegt Melvin enthousiast. “Ik krijg een eigen appartement met de mogelijkheid om samen met de andere bewoners te eten. Per dag kan ik kiezen of ik daar zin in heb. Ook krijg ik een aantal uren begeleiding per week. De begeleider kijkt mee of ik mijn appartement goed onderhoud en of ik goed voor mezelf zorg en mijn medicijnen op tijd inneem.”

  Als alles volgens planning verloopt is het deel van de gefaseerde bouw waar Melvin komt te wonen in het voorjaar van 2013 klaar. “Dan verhuis ik samen met Jerry en Lucky, mijn Valkparkiet en Roodrug. Ik heb het nu prima naar mijn zin bij mijn ouders, maar ik wil ook gewoon mijn eigen plek. En ik heb al geregeld dat mij broer parket komt leggen!”

 Fotograaf: Marjon van Herpen