Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

injectienaaldIn het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) is de laatste fase bezig van een onderzoek met een vaccin voor patiënten met acute myeloïde leukemie (AML). Voor het vaccin worden de eigen afweercellen van de patiënt gebruikt. Hierdoor is er geen probleem met afstotingsverschijnselen.
Het gaat om een behandelend vaccin en geen preventief vaccin zoals dat tegen griep. Het onderzoek werd gedaan bij volwassen patiënten met AML die al chemotherapie kregen en een grote kans hadden op terugkeer van de ziekte. Hun gemiddelde levensduur ging met 52 maanden vooruit. Met de huidige behandelingen overleeft maar een kwart van de patiënten de eerste twee jaar.

De onderzoekers testen dit vaccin nu ook bij patiënten met andere types van kanker, zoals multipel myeloom en borstkanker. Overigens is de behandeling geen nieuwe manier om kanker aan te pakken, maar een aanvulling op bestaande behandelingen. Het vaccin tegen leukemie is een vorm van immunotherapie. De vaccinatie is met dendritische cellen, een soort witte bloedcellen die in het laboratorium worden opgeladen om kankercellen op te sporen en uit te schakelen. Ook bij melanoom wordt dendritische celtherapie al met succes toegepast.

Wat kun je ervan verwachten?
Het onderzoek naar het vaccin tegen acute myeloïde leukemie (AML) heeft goede resultaten, maar nieuw en groter onderzoek moet de resultaten nog bevestigen. De resultaten van grotere onderzoeken naar de effecten van vaccins op het afweersysteem vallen soms tegen. Onderzoek is vaak een lange weg, die soms nergens naartoe leidt.

Bron: Medicalfacts