Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

ggz_oost_brabantimagesIn de regio rond Heeswijk Dinther is vlekziekte vastgesteld bij een koppel leghennen zonder uitloop. Het koppel had te hoge uitval en was duidelijk ziek. Vlekziekte is een zoönose, dat wil zeggen dat de bacterie ook mensen kan besmetten. Deze besmetting vindt meestal plaats via huidwondjes. Hennen die sterven aan de gevolgen van vlekziekte zitten vol bacteriën. Voorzichtigheid is dus geboden bij sectie-onderzoek van deze dieren. 

Vlekziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae. De ziekte komt algemeen voor in de omgeving. De ziekte is vooral bekend bij varkens, schapen en kalkoenen. De ziekte kan ook voorkomen bij mensen, zoogdieren, reptielen en vissen. De laatste jaren wordt de ziekte ook geregeld gevonden bij kippen en in het bijzonder bij leghennen.

Verschijnselen
De tijd tussen het moment van infectie en de eerste verschijnselen is ongeveer twee tot vijf dagen. Besmette dieren sterven vaak snel. De symptomen kunnen variëren van een gering verhoogde uitval die erg lang kan aanhouden tot hoge acute sterfte die kan oplopen tot 25%. In deze koppels komt meer kannibalisme en pikkerij voor en dus meer huidwonden, waardoor de sterfte sterker kan oplopen. De zieke dieren zijn vaak sloom en er kan diarree voorkomen. Tevens kan er een productiedaling optreden.

Zoönose
Vlekziekte is een zoönose. Dit betekent dat de bacterie ook ziekteverschijnselen bij de mens kan veroorzaken. De ziekte staat bij de mens ook bekend als visroos en wordt vooral gezien bij slachthuispersoneel, in de visverwerkende industrie, bij veehouders en dierenartsen. De meeste mensen krijgen de aandoening via een wondje aan de handen. Na 1-2 dagen begint de plek te jeuken en kan er een brandend gevoel optreden. De huid zwelt, krijgt een blauwrode kleur en is gevoelig. Uitbreiding van de infectie naar de lymfeknopen kan optreden. De infectie kan goed bestreden worden met antibiotica. Huisartsen en ziekenhuizen zijn vaak slecht bekend met de infectie waardoor de diagnose in eerste instantie gemist kan worden.

Behandeling
Behandelen kan met antibiotica, maar is bij leghennen meestal uit economisch oogpunt niet mogelijk vanwege de wachttijd. De nadruk moet liggen op preventie bij het volgende koppel. Dieren die buiten komen, hebben duidelijk een verhoogde kans op Vlekziekte. Met name op bedrijven waar eerder een uitbraak is geweest, kan de grond extra veel Vlekziektebacteriën bevatten.
Bron GD.

Zie voor meer informatie over vlekziekte de site van de GD