Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

GeitIn 2010 zijn 382 mensen ziek geworden van de Q-koorts. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. In totaal zijn dit jaar 494 meldingen van Q-koorts gedaan door de GGD’en bij het RIVM. Hiervan hadden dus 382 mensen hun eerste ziektedag in 2010. Daarnaast is van 95 patiënten bekend is dat zij in 2009 ziek zijn geworden, 6 patiënten maakten hun eerste ziektedag in de jaren daarvoor door. Van de overige 11 meldingen is nog geen eerste ziektedag bekend.

Uitleg cijfers

Als in het laboratorium een Q-koorts besmetting is vastgesteld, wordt dit doorgegeven aan de GGD. De GGD vraagt bij de huisarts of bij de patiënt zelf na wanneer de eerste ziektedag was. Met laboratoriumonderzoek is het namelijk niet altijd mogelijk om te bepalen wanneer de infectie heeft plaatsgevonden. Dat kan vorige maand zijn, maar ook enkele maanden, tot zelfs jaren geleden. Hierdoor kan een patiënt dus ten onrechte gemeld worden als een recente Q-koortspatiënt.

Sterfgevallen

In 2010 zijn 7 sterfgevallen gerelateerd aan Q-koorts gemeld bij het RIVM. Bij deze patiënten was sprake van chronische Q-koorts waarbij de infectie in voorgaande jaren was opgelopen. Bij de patiënten was tevens sprake van onderliggende medische problematiek.