Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

geitMensen met bepaalde hart- en vaatziekten kunnen zich vanaf begin januari laten vaccineren tegen Q-koorts. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal alle huisartsen in Nederland en de cardiologen en vaatchirurgen in regio's waar Q-koorts veel voorkomt, zoals in Noord-Brabant en Gelderland, schriftelijk informeren over de beschikbaarheid van het vaccin.

Patiënten die daarvoor in aanmerking komen, kunnen in overleg met hun arts besluiten of ze zich willen laten vaccineren tegen de ziekte.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Q-koorts kan mensen langdurig en ernstig ziek maken.

Toename
In Nederland zijn er al vijftien mensen aan overleden, van wie acht dit jaar. Het ging om patiënten die ook andere kwalen hadden.
Het aantal mensen met chronische Q-koorts zal naar verwachting toenemen en daarmee ook het aantal sterfgevallen, aldus Schippers.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft subsidie gekregen om onderzoek te doen naar de zorg die nodig is voor de chronische patiënten.

Melkgeiten
Q-koorts stak in 2007 in delen van Noord-Brabant de kop op. Sindsdien is bij ongeveer 4000 mensen acute Q-koorts vastgesteld.
Naar verwachting een evengrote groep is ook besmet geraakt, maar heeft daar weinig tot niets van gemerkt. Om de uitbraak in te dammen, zijn sinds december 2009 ruim 50.000 drachtige melkgeiten gedood.

Bron: nu.nl