Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

220211_IPG_Bernheze_met_kinderen_02Het doel van het scholenproject van IPG Bernheze (Integraal Platform Gehandicapten) is: kinderen op een interactieve en spontane manier kennis te laten maken met mensen met een beperking. IPG heeft al veel scholen in Bernheze met het scholenproject bezocht en steeds met succes. Dit keer was basisschool Het Palet uit Dinther aan de beurt.

Vijf leden van IPG Bernheze werden warm onthaald door 150 leerlingen en hun leerkrachten. Wilson Bosch, bestuurslid IPG en oud-leerling van de school, opende het gesprek en vertelde meer over de doelstelling en de werking van het platform. Na de introductie stelden bestuursleden Jos de Vries en Patrick Speliers, adviseur Igno van Heijst en Joep van Lankveld zichzelf voor en gaven een korte toelichting bij hun beperking die bij alle vier zeer verschillend is.

‘Anders zijn’ is niet zó bijzonder

De leerkrachten gaven de leerlingen de opdracht om tijdens het speelkwartier even te denken wat ze graag wilden weten over mensen met een beperking. Na de bel zat iedereen klaar om te vragen en gingen vele handjes de lucht in. Een greep uit de vele vragen van de leerlingen. De eerste vragen waren wat aftastend over de diverse aandoeningen van mensen met een beperking. Een tweede thema wat de kinderen duidelijk bezig hield was sporten: “Sporten jullie nog, en wat zijn jullie favoriete clubs?”. Langzaam maar zeker kwamen de verhalen los: ”Ik ken ook iemand in mijn vriendenkring, familie of vereniging die een handicap heeft”. En al snel bleek dat iedereen wel iemand kende die een beperking heeft. Het bleek dat ‘anders zijn’ niet zó bijzonder was, het is even wennen en aanpassen naar gelang de beperking.

Erover praten is belangrijk

Kun je er overpraten met de persoon die de beperking heeft? Jazeker, juist doen! “ Mensen met een beperking kunnen ook best gezellig zijn” werd duidelijk gemaakt door één van de leerlingen. Ieder mens is uniek en dat geldt ook voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking hebben ook dromen over hun toekomst en tellen net zo goed mee als iedereen in de maatschappij. Door open met elkaar te praten ontdekten we dat we best nog veel van elkaar kunnen leren.

Een beperking heb je nooit alleen

Vaak heeft een beperking ook gevolgen voor je familie. “Een beperking heb je nooit alleen” geeft één van de leerlingen aan die graag zijn ervaring wilde delen. Een item waar we vaak niet bij stilstaan. De eindconclusie was: we kunnen het beter gezellig met elkaar hebben dan onwetend naar elkaar te kijken. Uit deze leerzame voormiddag hebben we geleerd: blijf nooit zitten met een vraag in je maag, maar vraag het gewoon! Want wat je niet kent of niet weet kun je altijd leren! Voor ons als IPG was het geweldig om te ervaren hoe spontaan kinderen omgaan met mensen met een beperking. Daar kunnen volwassenen nog iets van leren! Via deze weg willen wij de leerlingen en leraren van basisschool ’t Palet uit Dinther hartelijk danken voor deze leerzame middag!

Namens bestuur IPG Bernheze Patrick Speliers

Voor meer informatie ga naar www.ipgbernheze.nl

Foto's:  Wilson Bosch

220211_IPG_Bernheze_met_kinderen_02