Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

ggz_oost_brabantimagesAlle Brabantse ggz-instellingen, inclusief de verslavingszorg, voeren op woensdag 29 juni actie tegen de aangekondigde bezuinigingsplannen voor de geestelijke gezondheidsheidzorg. Er worden zondagsdiensten gedraaid: dit betekent dat er geen poliklinische contacten zullen zijn, maar dat spoedopnames wel doorlopen.  Met deze actie maken de instellingen kenbaar verbijsterd en woedend te zijn over de maatregelen die minister Schippers heeft aangekondigd om mensen met een psychische zorgvraag een onbetaalbare eigen bijdrage te vragen, in tegenstelling tot mensen die met een lichamelijke zorgvraag in het ziekenhuis belanden.

 

Hiermee wordt het gelijkheidsbeginsel met voeten getreden. De bezuiniging omvat ongekend hoge bedragen van meer dan 600 miljoen euro. Zowel cliënten en medewerkers als de maatschappij zullen de ernstige gevolgen hiervan ervaren. Volgens de huidige plannen zal de ggz opdraaien voor 35% van de totale bezuinigingen in de zorg, terwijl de kosten van deze sector slechts 10% van het totaal zijn. De onevenredige bezuinigingen, die nog nooit zo groot zijn geweest voor een zorgsector, hebben tot gevolg dat het ggz-budget omlaag gaat en cliënten bovendien een onbetaalbare eigen bijdrage moeten gaan betalen, die al in de eerste maand kan oplopen tot 900 euro. Als burgers met psychische problemen zorg gaan mijden omdat ze de diagnostiek en behandeling niet meer kunnen betalen, heeft dat grote consequenties voor het maatschappelijk welzijn van velen.

 

Consequenties raken andere branches

De bezuinigingen brengen ook consequenties voor andere branches met zich mee. Ook de werkgelegenheid in de zorg, de woningbouwsector, de financiële sector en investeringen in nieuwbouw voor cliënten, zullen hard geraakt worden. De financiële herstelplannen vanuit de overheid, die na de invoering van deze bezuinigingen noodzakelijk zullen zijn, zullen veel meer geld kosten dan de bezuinigingen opleveren. Daarnaast hebben de plannen direct effect op de huidige positieve ontwikkelingen, zoals ‘zorg dichtbij de mensen in de wijk’ en zorginnovaties zoals online hulp of telezorg.

 

Gezamenlijk optrekken

Als actiedag is gekozen voor woensdag 29 juni, omdat op deze dag ook de landelijke manifestatie in Den Haag plaatsvindt om te demonstreren tegen de plannen. ”We willen zoveel mogelijk medewerkers, cliënten en hun verwanten in de gelegenheid stellen om de demonstratie bij te wonen en gezamenlijk een vuist te maken tegen de plannen”, aldus de Raden van Bestuur van de instellingen. “Het belang van de cliënt staat voorop. Daarom kiezen we bewust voor de zondagsdienst. Zo beperken we de hinder zoveel mogelijk, en kunnen we gezamenlijk optrekken als partners in de zorg - zowel instellingen als cliënten - tegen de onbegrijpelijke bezuinigingsplannen van de regering”.

 

De actie vindt plaats bij de ggz-instellingen GGzE, GGZ Westelijk Noord-Brabant, GGZ Oost Brabant, GGz Breburg, Reinier van Arkel groep en verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. Geplande opnames en ambulante hulpverleningscontacten worden in overleg met de cliënt verplaatst naar een andere dag. Crisisopnames blijven gegarandeerd: verwijzers volgen hierbij de reguliere procedures voor crisisopnames buiten kantoortijden.