Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

IndiadagP1040108Van de ruim 1,1 miljard mensen in India leeft circa 300 miljoen onder de armoedegrens. Dat is meer dan twintig keer de bevolking van Nederland.
Stichting Solidair met India, gevestigd in de Abdij van Heeswijk is in zeven deelstaten actief. Met  concrete projecten stimuleert en ondersteunt de Stichting kansarme groepen in India op sociaal, educatief en medisch vlak, ongeacht kaste of religie.

 Op educatief gebied worden er scholen gebouwd, onderwijsmaterialen aangeschaft, salarissen en lopende kosten betaald. Er zijn inmiddels zo’n 16 scholen gerealiseerd die ook steeds uitgebreid worden. Meer dan 25.000 kinderen worden geholpen dankzij deze projecten. Jaarlijks wordt een bezoek gebracht aan de projecten. Alle scholen zullen in de toekomst, in verschillende fases, uitbreiding nodig hebben. Het aantal leerlingen neemt jaarlijks toe en sommige scholen hebben niet voldoende ruimte om de kinderen op te vangen. Er is dringend behoefte aan meer klaslokalen.

 Solidair met India heeft eveneens internaten, jeugdhuizen en weeshuizen voor zeer arme kinderen gerealiseerd. Bij bezoek aan de projecten is gebleken dat de kinderen goed worden verzorgd en worden voorbereid op hun toekomstige leven. Bijna 500 kinderen hebben baat gehad bij dit project.

 De Stichting werkt samen met meer dan 16 sociale centra, die werk bieden aan 150 sociaal-cultureel werkers. Activiteiten zijn onder meer de positie van vrouwen te versterken door zelfhulpprojecten, zodat zij in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Dit zijn o.a. een kleermakerij,kippen houden, champignons kweken, tassen maken, medicijnen maken, leveren van zaden en mest, waterpompen, afrasteringen, huisvesting, rantsoenen voor de arme families.

 De afgelegen gebieden in India hebben nog steeds geen goede ziekenhuizen of apotheken. Solidair met India heeft er op een aantal plaatsen voor gezorgd dat er medische posten kwamen, die hulp bieden aan velen. Mobiele klinieken, aidscentra voor HIV-patiënten, gezondheidszorg voor ouderen, hulp bij slangenbeten,uitroeien van TBC.

Maar ook bewustzijnsprogramma’s en seminars om mensen voorlichting te geven op het gebied van hygiëne en gezondheidszorg.

Fysiotherapie voor gehandicapten is ook aanwezig, sommigen zijn zelfs weer in staat om te lopen. Meer dan 2000 mensen hebben baat bij deze projecten, ongeacht hun kaste, kleur of geloofsbelijdenis.

 Indiadag

Bent u geïnteresseerd in de werkzaamheden van Solidair met India: kom dan naar onze Indiadag, welke gehouden wordt op 29 oktober a.s. op de Abdij van Berne, rechts van de kerk. ’s-Ochtends om 10.30 uur zal na de inleiding door de voorzitter Jan Holleman een presentatie worden gehouden door Fr. Arulanandu o. praem.

Fr. Arulanandu is de verantwoordelijke projectcoördinator van alle projecten in India en opvolger van Fr. Prem Arockia o.praem.

Aansluitend zal de heer Jos van der Burght, penningmeester van onze Stichting een financiële verantwoording geven over het jaar 2010.

 ’s-Middags om 14.00 uur zal Sterre Steins Bisschop haar ervaringen met ons delen over haar verblijf in 2010 in het St. Norbert girls hostel in Indore. Hier verblijven meisjes uit achtergestelde groepen, die anders geen gelegenheid hebben om educatie te volgen.

 Aansluitend geeft Joke van Zutphen, bureaumanager, een uiteenzetting over haar ervaringen tijdens haar recente projectbezoek in India, waarbij ze vergezeld werd door

Fr. Arulanandu en Fr. Prem Arockia.

 U kunt zich aanmelden voor het ochtend- en/of middagprogramma door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Voor meer informatie zie ook www.solidairmetindia.nl of neem contact op via

tel.nr.  0413-296 384.