Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

141019 Kasteel_Heeswijk_door_WoutersZondag 26 oktober om 14.00 uur doet Rien de Visser in het Museum Jan Heestershuis uitgebreid het verhaal uit de doeken over een schilderij van het Heeswijks kasteel. Het werk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vervaardigd door de Schijndelse schilder A. (Louis) Wouters. Het schilderij is te zien in de tentoonstelling Bloemen en Granaten. 26 oktober is de laatste dag van de drukbezochte tentoonstelling die bij veel Schijndelse mensen oorlogsverhalen heeft losgemaakt. De schilderijverklaring wordt gegeven door Rien de Visser die in zijn presentaties en publicaties de ‘blik op de plek’ richt. Een brede blik waarbij alles in het vizier komt!

 

Over granaatscherven, bruidsboeketten en foltertuigen

Wouters schildert in 1939 het bruidsboeket van zijn nicht Netje Wouters uit Schijndel die trouwt met Jan de Visser, bewaarder van Kasteel Heeswijk, de ouders van Rien de Visser (1947) die er is geboren en getogen. In oorlogstijd schildert hij ook het kasteel. Het schilderij hangt nog maar kort in hun woonkamer of het wordt getroffen door een granaatscherf.

Alleen al over de woonkamer die op het schilderij zelf is te zien, weet Rien hele verhalen te vertellen. Over een foto van zijn moeder met zijn zusje Ans die er ook hangt en is geschoten door een Duitse soldaat. Over Jan Heesters die er koffiedrinkt als hij het kasteel schildert en over Hein van Balkom die er eerder zijn smederij heeft voor hij met ‘juffrouw Koosje’ in Schijndel neerstrijkt. Ook over de ouderslaapkamer waar het schilderij met het bruidsboeket hangt, voor het huwelijk van zijn ouders nog ‘Kamer der foltertuigen.’ De ‘ophaalbrug’ die van Amerikaanse parachutisten omhoog moet komt in beeld, de brug over de oude Aa en de pachtboerderij van Jan van Nuland, toen op Schijndelse kasteelgrond, die in brand wordt geschoten.

Algemene informatie
De presentatie over het schilderij begint om 14.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Bezoekers betalen alleen de entree van het museum (Eur 3,-, Museumkaart gratis). Het Museum Jan Heestershuis is gevestigd aan Pompstraat 17 in Schijndel en is geopend: di. t/m zo. 13.00 – 17.00 uur.

In de tuin is nog tot en met 7 december 2014 de tentoonstelling van het werk van Marti de Greef te zien.