Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Kasteel_Heeswijk_Gouverneurstoren_1892_en_2010Op woensdag 27 april geeft Rien de Visser in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk aan de hand van eigen beeldmateriaal een 'anatomische les' over de slottoren die gouverneur André van den Bogaerde van Terbrugge in 1835 liet oprichten om zijn pas gekocht kasteel meer allure te geven. Na afloop van de lezing is er een speciale avondrondleiding langs de tentoonstelling 'Een andere wereld'. 

Bij een kasteel zijn het vooral machtige torens die tot de verbeelding spreken. 'Hoe statig rijzen daar die torens...' schreef de Rotterdamse mevrouw Kröller al in 1864 over haar bezoek aan het Heeswijks kasteel dat toen reeds museum van kunst en oudheden was. Rien de Visser keert in zijn anatomisch verhaal de Gouverneurstoren Kasteel_Heeswijk_Gouverneurstorenbinnenste buiten die verrees op een plek waar niet eerder een toren stond. Met de bouwcampagnes van de gouverneur en zijn zonen Louis en Alberic veranderde de gehavende middeleeuwse burcht in een hoogromantisch Eftelingkasteel zonder weerga. En in de 20e eeuw plaatste de laatste baron in die 19e-eewse toren 18e-eeuwse ramen. De gouverneurstoren etaleert met zijn stapeling van torenkamertjes op verrassende wijze het gelaagde verhaal en de diverse smaken van de kasteelbazen. Een toren waarin eens een gouverneur, een blinde jonker, een 'foute' jonker, zijn (te) zeer beminde dienstbode, haar papegaai en kasteelsmid, de keukenmeid en haar nachtwaker, een gepensioneerde stoomtramdirecteur, Deense doggen en kerkuilen huisden.

Als jongste telg van de slotbewaarderfamilie De Visser geboren en getogen op dit kasteel, waar lang geen adel mocht wonen, neemt Rien de Visser ook als ooggetuige de toehoorders mee naar het alledaagse leven van Kasteel Heeswijk. Een andere wereld!

De avond begint om 19.00 uur. Na ontvangst in de Wapenzaal met koffie en thee is om 19.30 uur de lezing, gevolgd door een avondrondleiding door het kasteel langs de tentoonstelling over de gouverneur. Toegangsprijs 7,50 euro, inclusief consumptie. Entreekaarten zijn verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch via 0413 292024 of aan de kassa.