Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110618kamerkoorchoeurdartistKasteel Heeswijk presenteert op zondag 19 juni 2011 zijn Hommage au Baron: muziek uit de Romantiek de tijd van Andreas Johannes Ludovicus baron van den Bogaerde van Terbrugge.
Op zondag 19 juni brengt kamerkoor Chœur d’Artist een muzikale hommage aan baron André van den Bogaerde, die van 1830 tot 1842 gouverneur van Noord-Brabant was. In Kasteel Heeswijk, dat de baron in 1835 kocht en liet opknappen tot zijn woonverblijf, is tot en met zondag 14 augustus de tentoonstelling Een Andere Wereld aan hem gewijd.

Onder leiding van dirigent Mario Veldpape en met pianobegeleiding van Mark van Platen kunt u luisteren naar muziek die in de tijd van de baron is gecomponeerd, zoals werken van Mendelssohn, Elgar, Brahms, Bruckner, Haydn en Diepenbrock.

Geholpen door het feit dat, anders dan nu, in die tijd de muziek ook daadwerkelijk werd uitgevoerd die pas was geschreven, probeert het koor de sfeer en de emotie op te roepen van de mensen uit die tijd.

 Programma

Zoals toen veelal gebruikelijk wordt een korte karakteristieke mis gezongen van Anton Bruckner, die bekend staat om zijn weelderige harmonieën en het spelen met de harmoniewisselingen.

Na de katholieke Bruckner hoort u werken van de Joods-Lutherse componist Felix Mendelssohn uit diens Elias; een oratorium verhalend over de profeet Elias uit het Oude Testament, oorspronkelijk een werk voor solisten, koor en orkest. Wij kozen hieruit de intiemste stukken Die Engel voor dubbelkwartet met bijbehorend recitatief en Hebe deine Augen auf.

Haydn schreef vierstemmige liederen met piano toen hij 69 jaar oud was. Met een kwinkslag maar toch met een belerende ondertoon worden die Beredsamkeit en die Harmonie in der Ehe gebracht. In dit laatste werkje speelt Haydn niet alleen met de harmonie in het huwelijk maar ook met de muzikale harmonieën.

Dan het werk Den Uil van onze Nederlandse componist Alphons Diepenbrock, een verhaaltje over een uil die op den peerboom zat met boven zijn hoofd een kat. Hij viel uit de boom. Zij brachten hem naar den doctoor, ze gaven hem nog een aderlating maar het mocht niet baten, hij moest sterven en men zong van Requiem. Diepenbrock heeft nog een aantal jaren les gegeven op het Stedelijk Gymnasium van ’s-Hertogenbosch.

Vervolgens Edward Elgar, een Engelse romanticus. Bekend van diens Pomp and Circumstance Marches  met in de eerste  mars het Land of hope and Glory. Hier evenwel met The early part songs (1890-1891), wat intiemer werk van deze componist.

Het programma wordt afgewisseld met duetten van Mendelssohn en Brahms, een nocturne van Chopin (pianosolo) en liederen van Schubert.

 Locatie: Wapenzaal van Kasteel Heeswijk

Twee concerten van 45 minuten

Start: 13.45 en 15.15 uur.

Entree: € 5,00 (concert) en € 7,50 (concert en tentoonstelling)

Entreekaarten zijn verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch via 0413 292024 of aan de kassa.

 Kijk op www.kasteelheeswijk.nl voor meer informatie.