Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110620chinese_kamer_Medium_copyDe tentoonstelling Een andere wereld. André van den Bogaerde (1787-1855), gouverneur van Noord-Brabant is verlengd tot 15 augustus 2011. Zo krijgen ook onze zomergasten de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. De belangrijkste reden van deze verlenging is echter dat het Noordbrabants Museum het kasteel twee prachtige wapenborden in bruikleen heeft gegeven. De baron kocht in de 19e eeuw elf wapenborden aan waarvan deze twee deel uitmaakten. Vijftiende-eeuwse topstukken die het bekijken waard zijn!

Van den Bogaerde was de eerste gouverneur (= thans Commissaris van de Koningin) van Noord-Brabant na de splitsing van Nederland en Belgie.  In de tentoonstelling staan zijn leven en werk centraal, maar ook zijn relatie met het koningshuis en zijn kunstcollectie worden belicht. Met tal van kunstwerken en archiefstukken, zowel uit de eigen collectie als in bruikleen, wordt zijn rol als gouverneur en kunstverzamelaar binnen de geschiedenis van Noord-Brabant inzichtelijk gemaakt. Hoogtepunten zijn alle vijftien portretten van de gouverneurs c.q. commissarissen des Konings/der Koningin in Noord-Brabant en de reconstructie van de Chinese eetkamer, een uniek historisch interieur, met zo’n zestig Chinese en Japanse porseleinen objecten van rond 1700.

 

110620wapenbord2In 1835 koopt André van den Bogaerde, dan al vijf jaar gouverneur des Konings in Noord-Brabant, Kasteel Heeswijk aan. Na een grondige verbouwing brengt hij hier zijn nog altijd groeiende collectie kunst en oudheden onder. Op deze manier legt hij de basis voor Museum Kasteel Heeswijk, zoals wij dat vandaag de dag kennen. Door zijn bevordering van de kunsten en wetenschappen speelt Van den Bogaerde een cruciale rol in de emancipatie van de provincie Noord-Brabant in de negentiende eeuw. Zijn collectie gaat na zijn dood in 1855 op in die van zijn zoons en rond 1900 worden de verzamelingen grotendeels geveild. In Kasteel Heeswijk blijven desondanks rond de tweeduizend voorwerpen van kunst- en kunstnijverheid bewaard. Uit recent onderzoek blijkt dat een deel van deze kunstwerken, zoals zilver en schilderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw, nog uit de oorspronkelijke collectie van André van den Bogaerde stamt. Ze worden nu voor het eerst samen getoond. Ook de twee wapenborden komen uit zijn bezit.

 

Wapenbord van Edward IV en van Jacques de Luxembourg

In 1481 organiseerde Maximiliaan van Habsburg in de Sint-Jan een kapittel van de Orde van het Gulden Vlies, een exclusieve ridderorde die in 1430 door Filips de Goede was opgericht. Tijdens een kapittel moesten de leden zich verantwoorden ten overstaan van de vorst en zijn erfopvolgers. Maximiliaan van Habsburg was door zijn huwelijk met Maria van Bourgondië tevens Hertog van Brabant en zat in die hoedanigheid het Kapittel voor. Daarbij werden een dertigtal wapenborden van aanwezige en niet-aanwezige leden in het koorgestoelte aangebracht. Onder invloed van de verlichte ideeën van de Franse Revolutie werden de wapenborden omstreeks 1798 uit het koorgestoelte verwijderd en in het openbaar verkocht. Slechts vier exemplaren bleven bewaard, waarvan het wapenbord van Jacob I van Luxemburg, heer van Fiennes en van Edward IV, koning van Engeland (1443-1483) thans te zien zijn in het kasteel.

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde publicatie uitgebracht met artikelen van deskundigen over de diverse thema’s uit de tentoonstelling. Het boek is ondermeer in de museumwinkel te koop voor € 29,50.

 

Kasteel Heeswijk is open: dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur

Entree: tot 4 jaar gratis, € 3 (t/m 12 jaar) en € 6 (vanaf 13 jaar). Zie voor meer informatie www.kasteelheeswijk.nl