Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

111019herfstkasteel23 oktober van 12.00-17.00 u.
Op deze dag omarmt Kasteel Heeswijk het najaar een tikje melancholisch, maar verder alleszins opgewekt met zijn eigen HERFSTSONATE 2011. Dat is een feestelijke en gezellige najaarsdag met muziek, optredens van de gildes uit Heeswijk en Dinther, routing door het kasteel, verteltheater in de IJzertoren, verteller Jonker Voordenvuyst in de keldergewelven en brassrubbing op het bovenplein.  

 Op de kasseien van het beneden plein staat een aantal kraampjes waar ambachtelijk bereide streekgerechten en najaarslekkernijen kunnen worden geproefd en gekocht. Zo worden er tamme kastanjes gepoft en zijn er walnoten, ambachtelijke kaas en biologische producten van de Petrushoeve en honing van Imkerij ’t Polleke. Tevens wordt er op ambachtelijke wijze ijs vervaardigd door ijsmakerij Cleefshoeve.

 Het kasteel en zijn bewoners
Het kasteel is op eigen gelegenheid te bezoeken. U hoort er vooral de verhalen over de adellijke bewoners. De bouwgeschiedenis en de bijzondere historische wapenfeiten, waarbij het kasteel was betrokken, worden uiteraard niet overgeslagen.

 Barokmuziek in de Ridderzaal

Barokmuziek op en rond het grote clavecimbel door de musici Axel Wenstedt  (clavecimbel), Lieke Daniëls (viool), Fenna Daniëls en Juliëtte Vervuurt (dwarsfluit), Angela Heetveldt (cello) en Tijl Wellens (blokfluit).

Op het programma staan herfstsonates van Bach, Corelli, Händel, Quantz, Telemann e.a.

 Wapenzaal: Vocaal Ensemble Cordatus

Het Nieuwkuijkse Vocaal Ensemble Cordatus brengt, zowel a capella als met begeleiding van gitaar, muziek van oude tot hedendaagse componisten. Tijdens de Herfstsonate worden liederen gezongen vanaf de Middel-eeuwen tot heden, in het Frans, Spaans, Italiaans en Engels, maar ook negro-spirituals en Afrikaanse liederen.

 Kinderworkshop Brassrubbing op het Bovenplein

Op het bovenplein kunnen kinderen ridders en jonkvrouwen brassrubben. Brassrubbing is een uit Engeland afkomstige traditie, waarin reliëfafbeeldingen middels een bepaalde wrijftechniek (met behulp van speciale was) prachtig op papier kunnen worden gekopieerd.

 Verteltheater in de IJzertoren

Acteur Erwin Dekkers kruipt verschillende malen in de huid van de spreekwoordelijk alom aanwezige en hondstrouwe kasteelbediende Walter en vertelt het liefdesverhaal van jonkvrouw Kunegonde. Duur vertelling: 20 minuten

 Tableau Vivant gildes Heeswijk en Dinther

Het Sint-Willebrordusgilde van Heeswijk en het Sint-Barbaragilde van Dinther vormen op de bovengalerij een tableau vivant, met als inspiratiebron de beeldengroep die in de kasteeltuin reeds enkele weken Rembrandts De Nachtwacht verbeeldt

 Brasserie Het Koetshuis

Brasserie Het Koetshuis is vanaf 11.00 uur tot vroeg in de avond geopend, met koffie, thee, gebak, luxe broodjes, tapas, dranken, soepen en gerechten van de kleine kaart.

Entree: kinderen tot 4 jaar gratis, € 3 (4 t/m 12 jaar) en  € 6 (volwassenen).

Meer info op www.kasteelheeswijk.nl  Kasteel Heeswijk is ook open op 25, 26 en 27 oktober.