Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

04092012 treures 01De Gemeente Bernheze brengt in samenwerking met diverse monumenten op 8 en 9 september 2012 een interessant programma rond het thema ‘groen van toen’. De relatie tussen het monument en zijn directe omgeving staat centraal. Aanleiding om dit jaar voor dit thema te kiezen is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Ook op het kasteel zijn er zondag 9 september van 12.00 tot 17.00 uur tal van activiteiten, zowel binnen als buiten, die met de buitenplaats Kasteel Heeswijk te maken hebben.

Binnenplaats Voorburcht
De treures uit 1890 is onderdeel van een serie historische bomen die vandaag extra worden uitgelicht. Onder andere door Heemkundekring ‘de Wojstap’, die een fietsroute heeft uitgezet langs monumentale bomen en door Sjaak van Schijndel die de boom ter plaatse zal schilderen. Het Brabants Landschap presenteert 80 jaar ‘Natuur dichtbij huis’ en er is aandacht voor het Jaar van de Historische Buitenplaats.

Buitenrondleiding
Het een kaart op zak kunt u alleen of met een gids op ontdekkingstocht rondom het kasteel.

Moestuin en Duiventoren: vier kunstenaars aan het woord
In de Moestuin en op de Duiventoren is een buitenplaatsparade van BKKC en kunstenaarsinitiatief de Fabriek in Eindhoven. De kunstenaars geven met hun kunstwerken eigentijdse en experimentele interpretaties van de buitenplaats.

Bronnen gidsen (2012 hout en inkt) van Florian de Visser
Bronnen gidsen is een experiment om originele beeld- en tekstbronnen zo puur mogelijk in te zetten als gidsen die bezoekers door de moestuin van het kasteel leiden. De moestuin is nu slechts een weiland en de 67,5 meter lange muurkas dient deels als opslag. Deze ‘tussenfase‘ confronteer ik met de oorspronkelijke functie door historische woorden, zinnen en beelden ruimtelijk te presenteren.

White Migrant (Harry) (2012 hout en neonlicht) van Tinka Pittoors
Het begrip ‘boodschap’ is mijn sterkste associatie met een duiventoren. Welke boodschap communiceert deze witte migrant? De toren wordt sokkel, waardoor er een kleine machtsstrijd ontstaat tussen de sculptuur (als baken) en de toren. De duiventoren sprak me onmiddellijk aan omdat hij subtiel uit de toon valt, een fremdkörper is binnen het geheel van het kasteel. Als antwoord hierop heb ik gekozen voor een materiaal (in kleur en vorm) dat haaks staat op de omgeving, een sculptuur dat niet integreert.

The Garden of Live Bushes (2012 bloemen en planten) van Denise Collignon
The Garden of Live Bushes bestaat uit een aantal wonderlijke karakters die elk moment tot leven kunnen komen. Zo is er een barones met een passie voor de bloemen uit de oude kasteeltuin en een wildeman met een verdedigende taak. Deze karakters staan in de oude moestuin van het kasteel en zijn schimmen uit het verleden. Ze onthaasten, hiermee doen ze datgene waar de buitenplaats van oudsher voor bedoeld was.

De Leeuw van Heeswijk (2012 hout, schuim, zelfhardende klei en wax) van Maurice Meewisse
In de vervallen moestuin van Kasteel Heeswijk richt ik een monument op voor de bouwers van het kasteel. Het monument is samengesteld uit twee delen: een gestileerde versie van een mottekasteel met daar bovenop een gezichtsloze leeuw. De leeuw is gebaseerd op de stenen leeuwen bij de entree van het kasteel, deze leeuwen hebben twee gezichten. Mijn werk gaat echter niet over de heren van het slot, maar over de anonieme archaïsche werker.

Begane grond Kasteel, Ridderzaal en Portrettenzaal
Op eigen gelegenheid kunt u de begane grond bezoeken van het kasteelmuseum. In de Ridderzaal is een tentoonstelling van Arjan Voogt: ritmiek in keramiek & installaties.
In de portrettenzaal wordt barokmuziek ten gehore gebracht door Axel Wenstedt (klavecimbel), Angela Heetvelt (cello), Rob Meeussen (viool/viola d’amore), Eleanor de Groot (blokfluit/ altviool) en Esther Bloemheuvel (blokfluit). Enkele keren per middag een kort concertprogramma waar men naar kan zitten luisteren en verder bijna doorlopend muziek voor de rondlopende bezoekers.

IJzertoren en Bovenplein
In de IJzertoren vertelt Jonker Voordenvuyst zijn verhalen over het groen van toen en op het bovenplein kunnen kinderen hun eigen verbeelding op papier schilderen.

Brasserie het Koetshuis met terras is vanaf 11.00 uur open.

Kasteel Heeswijk is GRATIS open