Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

19032013 scholacantorumkarolusmagnusVrouwelijke slachtoffers van geweld door de eeuwen heen, worden centraal gesteld in een gregoriaans concert door de Schola Cantorum Karolus Magnus. Dit zal zijn bij de Berne Anders-activiteit  op 25 maart aanstaande.

De tijd naar Pasen spitst zich toe op het lijden van één man. Juist op deze maandag in de Goede Week is dit een bijzondere uitvoering in de Abdijkerk, waarbij eeuwenoude geestelijke muziek nu wordt gekoppeld aan geweld tegen vrouwen. Het koor richt een eigen Gregoriaans monument op voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van (seksueel) geweld.

De kerk heeft behalve een geschiedenis van geweld ook een geschiedenis van troost. Rituelen zijn bij uitstek geschikt om vorm te geven aan de dingen waarover we maar moeilijk spreken, die we niet al te precies kunnen of willen benoemen, dingen waar tegenover we hulpeloos staan. Dan biedt een ritueel met muziek een vorm.

De mannen zingen het verhaal van Agnes, ze zingen de namen van vrouwelijke heiligen, ze zingen om ontferming en om ons te verlossen van lijfstraffen, eerwraak, verkrachting, vrouwenhandel, enz. De vrouwenstem tussendoor leest getuigenissen over geweld tegen vrouwen uit alle tijden, zowel uit de bijbel, uit de 19e eeuw maar ook van heel recent uit Afrika.

Het contrast tussen de gregoriaanse gezangen en de vaak gruwelijke verhalen is groot. Ook al zijn de teksten van die gezangen bepaald niet vrolijk, de oeroude en prachtige melodieën geven toch een glimp van hoop. De schola verbindt zo een eeuwenoude traditie met een problematiek die tot op de dag van vandaag bestaat.

De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 10,=  inclusief koffie/thee bij het napraten na afloop van het concert.  

Kaarten aan de Abdijkerk in Heeswijk of reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.