Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

{jcomments on}110118-JvdB-Fanfare_SmallZaterdag en zondag 15 en 16 januari jongstleden zijn solistenwedstrijden gehouden voor blazers en slagwerkers te Bladel. Dit is een voorronde voor de Nederlandse kampioenswedstrijden. De slagwerkgroep van de Koningklijke Fanfare st.Willibrord uit Heeswijk was met 11 optredens goed vertegenwoordigd.

Wat houdt zo'n solistenconcours in:
Men moet een muziekstuk kiezen uit een lijst van composities die door een speciale commissie is samengesteld. Deze muziekstukken zijn in verschillende klassen naar moeilijkheid ingedeeld.
De muzikanten staan alleen op een groot podium voor een zaal met publiek en een vakkundige jury.

De jury beoordeeld de muzikant op diverse rubrieken nl:
1: Muzikale uitvoering: er wordt beoordeeld of je alleen maar de nootjes speelt of dat je laat zien en horen dat je het stuk ook werkelijk mooi kunt laten klinken zodat je het publiek kunt vermaken.
2: Dynamiek en nuancering: hier wordt bekeken of je de spanning en ontspanning van het muziekstuk begrijpt en kunt laten horen.
3: Ritmiek en samenspel: laat je horen wat de componist geschreven heeft en hoe is het samenspel bij een duet, trio ect.
4: Techniek: beheers je de technische kwaliteiten die nodig zijn om dat werk goed uit te kunnen voeren.
5: Klankgehalte en zuiverheid: gebruik je het voorgeschreven instrumentarium. Welke stokken/mallets gebruik je. Wat is jouw houding en uitstraling op het podium. Wat is jou eigen interpretatie van het werk. 
Een landelijk opererend jury team beoordeeld de optredens en geeft waarderingen bestaande uit:
Punten die als je gemiddeld tussen de 6 en 7 uitkomt dat wordt daar een 3e prijs aan toe gekent.
Scoor je tussen een 7 en 8 verdien je een 2e prijs. Behaal je een resultaat tussen een 8 en 8,5 dan wordt daar een 1e prijs aan toegekend.  Scoor je een 8,5 dan behaal je een 1e prijs en promoveer je naar een hogere klasse. Als je een 9 of meer scoort dan verdien je een 1e prijs met onderscheiding van de jury. 

Zo worden in het gehele land solistenconcoursen gehouden. De hoogst scorende deelnemers krijgen een uitnodiging voor de Nederlandse Kampioenschappen.

De resultaten van de deelnemende leerlingen van de Koninklijke Fanfare st. Willibrord uit Heeswijk op 15 januari jongstleden in Bladel waren:

 

Rob vd Berg speelde in de 5e divisie op marimba het stuk Minuet in G van J.S. Bach. Hij behaalde daar 87 punten mee, dus 1e prijs met promotie naar de 4e divisie.

Het trio Rob vd Berg, Jentje de Mol en Tom van Zutphen (alle drie 12 jaar) speelde in de 4e divisie het stuk Bonus en behaalde maar liefst 88 punten, ook een 1e prijs met promotie.

Daarna kwam Rob vd Berg voor de derde keer die dag het podium op voor een solo stuk op diverse slagwerkinstrumenten (= Multi Percussion) in de 4e divisie. Hij behaalde 85 punten = 1e prijs met promotie.

Jentje de Mol in de 3e divisie kleine trom behaalde 87 punten.
Tom van Zutphen in de 3e divisie Multi Percussion: 83 punten.
Rob van Zutphen in de 3e divisie Multi Percussion: 81 punten.
Peter Bossers en Maartje van Zutphen als duo in de 2e divisie Multi Percussion: 84 punten.

Peter Bossers wist in de 2e divisie op marimba het publiek en de jury muisstil te krijgen met zijn uitvoering van het werk Furioso ands Valse in D-minor van Earl Hatch. Hij behaalde maar liefst 93 punten. Dus 1e prijs met promotie en onderscheiding van de jury.

Maartje van Zutphen in de 2e divisie kleine trom: 90 punten.
Linda Otjens van Zoggel in de 1e ( is hoogste) divisie Multi Percussion behaalde 91 punten.

Tot slot betrad Peter Bossers het podium nog eens voor zijn Multi Percussion solo en behaalde 94 punten. Dat was de hoogste score van alle deelnemers die dag.

Het solistenconcours te Bladel telt zoveel deelnemers dat het over 2 dagen verdeeld is.
Er worden bekers uitgereikt aan de deelnemer met de hoogste score per divisie. Rob van de Berg en Peter Bossers hadden in hun klasse met hun optreden het hoogst gescoord en wonnen daarmee de daarbij behorende bekers.

Er viel ook nog een beker te behalen voor de vereniging die over het gehele concours de beste resultaten wist te behalen. Die beker ging mee naar Heeswijk. Een geweldige prestatie.

Deze uitslag is een mooie basis om verder te bouwen aan de mooie vereniging de Koninklijke Fanfare Sint Willibrord Heeswijk.

Wim van Zutphen

Instructeur slagwerkgroepen