Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

gmbernhezeuitbreiding.jpg"Bernheze, Landerd en Maasdonk moeten een sterke plattelandsgemeente vormen tussen de 'grote buren' zoals Oss, Den Bosch, Uden en Veghel". Dat zegt Jos Heijmans, burgemeester van Bernheze. Hij zegt veel vragen van burgers te hebben gekregen over wat er gaat gebeuren met Bernheze.

"Eerst wordt over herindeling van Lith gesproken omdat die gemeente te klein is, dan is Maasdonk te klein. Dus mensen vragen wanneer is Bernheze te klein."

Volgens Heijmans is zijn pleidooi voor het samengaan van de drie plattelandsgemeenten niet bedoeld als landjepik. "Het gaat om de belangen van de burgers in dit gebied en om de waarde van de landbouw, natuur en recreatie. Dat kun je alleen behouden als je een sterke speler bent . Je moet bewegen als je zelf sterk bent en dat zijn de drie gemeenten nu nog, dus dít is het moment", vindt Heijmans. Zowel Maasdonk als Landerd kampt de laatste tijd echter met bestuurlijke problemen. In Maasdonk loopt op dit moment een onderzoek van de commissie Keijzer naar de toekomst van de gemeente. Ook Bernheze wordt betrokken bij het onderzoek waarvan begin volgend jaar de uitkomsten worden verwacht. In Landerd werd deze week nog bekend dat de gemeentesecretaris opstapt vanwege problemen binnen de ambtelijke en bestuurlijke organisatie.

Burgemeester Willy Doorn van Landerd ziet niets in het pleidooi van Heijmans. "Wij hebben geen enkele behoefte aan samenvoeging. Daar hebben wij als college recent ook nog uitspraken over gedaan." Haar collega Roel Augusteijn in Maasdonk is verrast door de gedachte van Heijmans. "Ik ken Heijmans als een dynamisch denker. En het platteland moet wel krachtig blijven. Dus in die zin begrijp ik de gedachte wel ."

 

Bron: Brabants Dagblad, auteur: Edith Verwegen