Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kaartbuslijnen.jpgNaast het bestaande streekvervoer komt er een hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) netwerk in Noordoost-Brabant. Als eerste stap zullen er comfortabele bussen, onbelemmerd rijden op de trajecten Uden/Veghel-’s-Hertogenbosch, Uden/Veghel-Eindhoven en Uden/Veghel-Oss.
 


Hoogwaardig Openbaar Vervoer
De provincie, de Brabantse Milieu Federatie en het Reizigersoverleg Brabant en de gemeenten Uden,Veghel, Bernheze, Oss, ’s-Hertogenbosch, Schijndel, Boxtel, Sint-Oedenrode en (de onlangs aangeschoven gemeenten) St. Michielsgestel, Eindhoven en Son en Breugel zullen dit plan uitwerken. Zij hebben het bedrijfsleven begin dit jaar gevraagd plannen te maken voor beter hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in Noordoost-Brabant. Op basis van de 4 ingediende plannen afgelopen zomer en de vele reacties tijdens 2 voorlichtingssessies in oktober, hebben de bestuurders deze keuze gemaakt.


Uitbouw
Er is gekozen om de focus te leggen op die verbindingen waar de grootste vraag naar vervoer is. Het is de bedoeling dat er tussen ’s-Hertogenbosch-Schijndel-Veghel-Uden-Oss en ‘s-Hertogenbosch-Schijndel-Veghel-Eindhoven 4 keer per uur een snelle bus rijdt. Om deze bussen populair te maken zal er veel aandacht zijn voor de haltes, de mogelijkheid tot overstappen op bestaande buslijnen, NS-stations en/of de fiets. Ook moeten het mogelijk zijn het HOV-netwerk verder uit te breiden. De vraag naar openbaar vervoer zal namalijk nog toenemen door de ruimtelijke ontwikkelingen in de regio. De kwaliteit van de busverbindingen in de kleine kernen blijft onveranderd. Nadere studie moet uitwijzen of ook Nijmegen, Helmond en Boxtel kunnen aanhaken op het HOV-netwerk.


Vervolg
De plannen worden de komende maanden uitgewerkt en in provinciale staten en de diverse gemeenteraden besproken. Voor de zomer moet helder zijn wat de consequenties zijn voor het landschap, de ruimtelijke kwaliteit van de steden en dorpen, de mogelijkheden voor gebiedsontwikkeling en uiteraard de financiële haalbaarheid. Na de zomer van 2009 wordt een definitief besluit genomen. In 2011 moeten de HOV- bussen kunnen rijden.


De kwaliteit van het openbaar vervoer is in Noordoost-Brabant onder de maat. Provincie en regio willen daar verandering in brengen.