De gemeente start begin 2009 met een pilot. In deze pilot zal een aantal inwoners, dat bezwaar heeft ingediend, op deze persoonlijke benadering kunnen rekenen. Verschillende medewerkers hebben hiervoor een training gevolgd op het gebied van mediationvaardigheden. Eind 2009 gaat de gemeente bekijken wat de resultaten van deze pilot zijn en of deze manier van werken wordt voortgezet.
De gemeente gaat voortaan vaker met inwoners bellen die een bezwaarschrift ingediend hebben. Door te bellen wil de gemeente haar dienstverlening verbeteren en voorkomen dat langdurige juridische procedures worden gevoerd. Begin 2009 start de gemeente met een pilot.
De gemeente neemt jaarlijks vele besluiten en tegen een gedeelte daarvan maken inwoners formeel bezwaar. Deze bezwaren kunnen bijvoorbeeld gaan over een verleende of geweigerde bouwvergunning. Door direct persoonlijk telefonisch contact te leggen wil de gemeente in overleg met de bezwaarmaker en eventuele andere betrokkenen bepalen hoe het bezwaarschrift het beste behandeld kan worden. Vaak blijkt dat de oplossing van een bezwaar niet ligt in het voeren van een formele juridische procedure. Het nog eens toelichten van een besluit of zelfs het samen zoeken naar andere mogelijkheden is vaak voor de betrokken partijen veel effectiever en bevredigender.
Met deze persoonlijke benadering wil de gemeente haar dienstverlening verbeteren. Ook verwacht Bernheze dat het aantal formele bezwaarprocedures teruggedrongen kan worden. Dit laatste is echter geen doel op zich; de gemeente wil de problemen van bezwaarmakers serieus nemen en daar voldoende aandacht aan schenken.