Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernheze.gifIn de regio Oost Brabant treedt Bernheze dit jaar op als waterambassadeur. Wethouder van de Ven en de beleidsmedewerker van de gemeente zijn hiervoor door het VNG gevraagd. Wethouder van de Ven van Bernheze neemt als gevolg hiervan deel aan het regionaal bestuurlijk overleg Maas.

 

In 2006 heeft het Rijk een stimuleringsprogramma gestart om gemeenten te ondersteunen bij het leveren van een bijdrage aan het regionale samenwerkingsproces. Het resultaat van dit proces is een uitwerking van de plannen van de Europese kaderrichtlijn Water en het Waterbeleid 21ste eeuw. Het stimuleringsprogramma is vanwege succes afgelopen oktober verlengd. In 2009 neemt in de regio Oost Brabant Bernheze het stokje over van ’s-Hertogenbosch. 

 

De waterambassadeur ondersteunt gemeenten in de regio (in Oost Brabant gaat dat om 22 gemeenten) en stimuleert regionale samenwerking bij de invulling van Europese regelgeving. Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn daarbij uitgangspunt.  Samenwerking is belangrijk, omdat er per stroomgebied doelstellingen zijn geformuleerd. Het stroomgebied van bijvoorbeeld de Maas ligt in veel verschillende gemeenten. Het is belangrijk dat regelgeving en richtlijnen in het hele gebied hetzelfde zijn om resultaten te kunnen boeken.

 

De gemeente Bernheze heeft haar sporen op het gebied van watermanagement inmiddels verdiend. Het gemeentelijk waterplan is eerder met complimenten van de eigen gemeenteraad en complimenten van het waterschap Aa en Maas vastgesteld. Verder heeft Bernheze tot nu toe heel actief en kritisch meegedaan aan het samenwerkingsproces. Daarnaast is uit de benchmark rioleringszorg in 2008 naar voren gekomen dat Bernheze boven of ruim boven het gemiddelde scoort. Zo is bijvoorbeeld het aantal meldingen en klachten per 10.000 inwoners en per 10 km riolering beduidend lager dan het gemiddelde. Zowel de tijd die nodig is voor een reactie als voor de oplossing van het probleem zijn lager dan gemiddeld en er wordt dus adequaat gehandeld door de gemeente. Belangrijkste aandachtspunt dat uit de benchmark naar voren is gekomen is de hoge uitgaven aan rioleringszorg. De gemeente werkt er nu aan om de exploitatiekosten te verminderen. Dit doet zij o.a. door middel van meer samenwerking en professionaliseren van het beheer.